Финансии / Банкарство

Во март: Годишен раст од 9,3% на вкупните депозити и од 6,1% на вкупната кредитна поддршка

19.04.2024г.

Анализирано на годишно ниво, вкупните депозити се зголемени за 9,3%, поради  повисоките депозити на двата сектора, со поголем придонес на секторот домаќинства.

На годишна основа, вкупните кредити бележат раст од 6,1%, којшто се должи на повисоките кредити на двата сектора, со поголем придонес на секторот домаќинства.    

Најновото соопштение за монетарните движења е достапно на:

https://www.nbrm.mk/content/statistika/Soopstenija/%D0%9CD/2024/Soopstenie_za_pecat_monetarni_dvizenja_2024_mart_mk.pdf 

ПРЕПОРАЧАНО