Бизнис

Средба на претседателот Пендаровски со Бранко Азески, претставници од Стопанската комора на Северна Македонија и Асоцијацијата ТИМ-40

14.07.2023г

Претседателот Стево Пендаровски денеска прими делегација од Стопанската комора на Северна Македонија, предводена од претседателот на комората Бранко Азески и претставници од Асоцијацијата во Стопанската комора на Северна Македонија ТИМ-40.

На средбата се разговараше за актуелните општествено – политички случувања во земјава и нивните влијанија врз економскиот амбиент, како и за заштита на интересите на бизнис заедницата.

Претседателот Пендаровски на средбата беше информиран за иницијативата за потпишување на Декларација за економски реформи, политики и мерки, којашто е поттикната од бавниот реален раст на македонската економија, кој од периодот од 1993 - та до 2021 - та година просечно годишно изнесува само 1,7 %.

Според претставниците на Комората постојат пет приоритетни области во нашата држава, потенцирајќи дека за создавање на стабилен и предвидлив економски амбиент неопходно е решавање на сивата економија, корупцијата, гасификацијата, решавањето на проблемите со извозните компании, издавањето на дозволите за градба и регулирање на статусот на интернет порталите.

Претседателот Пендаровски ја поддржа иницијативата и ги поздрави напорите на бизнис заедницата со цел поттикнување на нови инвестиции, нови работни места и долгорочен одржлив економски раст и развој на земјата.

Во разговорите беше констатирано дека за унапредување на севкупните економски односи на државата потребно е решавање на сите отворени прашања преку дијалог и меѓусебна соработка. 

ПРЕПОРАЧАНО