Финансии / Банкарство

Народна банка: Годишен раст од 9,9% на вкупните депозити и од 6,4% на кредитната поддршка

Во најновото соопштение за монетарните движења Народната банка соопшти дека вкупните депозити, во август, на годишна основа, се повисоки за 9,9%, при раст кај двата сектора - корпоративен и домаќинства, којшто е поистакнат кај корпоративниот сектор. На годишно ниво, вкупните кредити, во август, бележат раст од 6,4%, при зголемено кредитирање кај двата сектора, со поголем придонес на секторот домаќинства.

Најновото соопштение за монетарните движења е достапно на:

https://www.nbrm.mk/ns-newsarticle-soopstenie-st-21092021.nspx

ПРЕПОРАЧАНО

Најчитано