Економија

Граѓаните во неизвесност и во исчекување на сметката за храна

Митко Јовановски | Авторот е новинар во Економија и бизнис

Економија и бизнис | печатено издание | 01 април 2024г.

Законот за забрана на нефер трговски практики треба да биде нашето ново и спасоносно решение за зачувување на стандардот на македонските граѓани од растот на малопродажните цени на основните прехранбени производи. Законот, кој беше донесен по повеќемесечно најавување и на истекот од редовниот мандат на досегашната влада, ни се промовира како „безусловен“ гарант за рамноправен однос на производителите на земјоделските производи, секако и на крајните потрошувачи од „нефер“ однесување на компаниите при откупот и калкулирањето на крајната малопродажна цена на храната. Дали новите правила за фер однесување ќе влијаат на промената на досегашната пазарна позиција на домашните трговци ќе знаеме по истекот на периодот од шест месеци. 


Целиот текст можете да го прочитате во печатеното издание на Економија и бизнис кое можете да го најдете во трафика или во сите поголеми маркети (Веро, Рамстор, Тинекс...)

Доколку сакате да се претплатите и да го добивате печатеното издание на адреса што вие ќе ја посочите, без трошоци за достава, кликнете ТУКА.

ПРЕПОРАЧАНО