Перспектива

Јовановски: Зошто малку разговараме за ризиците што го загрозуваат континуитетот на бизнисот?

Зоран Јовановски | Авторот е економист

Економија и бизнис | печатено издание | 15 февруари 2024г.

Кога всушност започнуваме да разговараме за одреден проблем како што е елементарна непогода? Пред да се случи или откако ќе се случи?
Минатата година беше 60-годишнината од катастрофалниот земјотрес во Скопје, трагичен настан кој доведе до 1070 загинати и 3 000 повредени лица. Според официјални податоци, од 16 478 резиденцијални згради неоштетени биле само 6,2 % од зградите.

Експертите од УНДП пресметаа дека еден американски долар вложен во отпорност на бизнисот пред нешто да се случи може да заштеди 15 долари во фазата на закрепнување откако се случила катастрофа. Тоа значи дека инвестицијата во отпорност на бизнисот е инвестиција со голем поврат.


Целиот текст можете да го прочитате во печатеното издание на Економија и бизнис кое можете да го најдете во трафика или во сите поголеми маркети (Веро, Рамстор, Тинекс...)

Доколку сакате да се претплатите и да го добивате печатеното издание на адреса што вие ќе ја посочите, без трошоци за достава, кликнете ТУКА.

ПРЕПОРАЧАНО