Page 111 - mart 2020
P. 111
ОПштеСтВО
естетика за бои, вкусови и компо-
зиции, кеи го привлекува внима-
нието на инспекторите на води-
чот Мишелин. овој креативен и
пасиониран шеф го отвора својот
ресторан во 2011 година, по 21 го-
дина престој во Франција, првата
ѕвезда ја добива во 2012 година,
втората во 2017 година и годинава
конечно ја освојува третата ѕвез-
да.
во интимна атмосфера од само
30-тина маси, во оваа уникатна и
софистицирана кујна вклучени се
сите сетила, играта со познатите
јадења и нивно повторно дефини-
рање е многу интересна, па така,
на пример, како креативна интер-
претација на француската кујна,
со текстура на облак можете да
дегустирате крамбл, но од ма-
слинки, а цените доколку вашата
нарачка е според мени се движат
од 58 до 290 евра.
од неодамна, благодарение на
Лимонова сфера, Ле Монзу, Капри
Медена земја, но секако и благо-
дарение на неколку текстови кои
се појавија изминативе години
во вог, во лоунли планет и во
други влијателни списанија, во
перцепцијата за Македонија како
туристичка понуда се вклучува и
идејата дека се работи за земја со
потенцијал на привлечна гурман-
ска дестинација. размислувајќи за
тоа каде јас би ги водела инспек-
торите на Мишелин, покрај сите
искуства кои ги уживав во скопје
и низ земјава, би вклучила и не-
колку места во Берово, а особе-
но моето откритие од пред многу
години со име кое е симпатично
слатко, со доза на хумор, но нека
не ве лаже бидејќи (доколку не се
сменило) во малото ресторанче
Мрс квалитетот на состојките, ин-
терпретацијата на националната
кујна и креативноста на јадењата
се на високо ниво, па јас со за-
доволство би му доделила некоја
ѕвезда.
фотографии:
Туна, страчиатела, капари и домати, Евваи, Сао Паоло
инстаграм профилот на Мишелин
март 2020 111

