Page 111 - mart 2020
P. 111

ОПштеСтВО




                                                                                 естетика за бои, вкусови и компо-
                                                                                 зиции, кеи го привлекува внима-
                                                                                 нието  на  инспекторите  на  води-
                                                                                 чот  Мишелин.  овој  креативен  и
                                                                                 пасиониран шеф го отвора својот
                                                                                 ресторан во 2011 година, по 21 го-
                                                                                 дина престој во Франција, првата
                                                                                 ѕвезда  ја  добива  во  2012  година,
                                                                                 втората во 2017 година и годинава
                                                                                 конечно  ја  освојува  третата  ѕвез-
                                                                                 да.
                                                                                    во интимна атмосфера од само
                                                                                 30-тина маси, во оваа уникатна и
                                                                                 софистицирана кујна вклучени се
                                                                                 сите  сетила,  играта  со  познатите
                                                                                 јадења и нивно повторно дефини-
                                                                                 рање е многу интересна, па така,
                                                                                 на пример, како креативна интер-
                                                                                 претација  на  француската  кујна,
                                                                                 со  текстура  на  облак  можете  да
                                                                                 дегустирате  крамбл,  но  од  ма-
                                                                                 слинки, а цените доколку вашата
                                                                                 нарачка е според мени се движат
                                                                                 од 58 до 290 евра.
                                                                                    од  неодамна, благодарение  на
               Лимонова сфера, Ле Монзу, Капри
                                                                                 Медена земја, но секако и благо-
                                                                                 дарение на неколку текстови кои
                                                                                 се  појавија  изминативе  години
                                                                                 во  вог,  во  лоунли  планет  и  во
                                                                                 други  влијателни  списанија,  во
                                                                                 перцепцијата за Македонија како
                                                                                 туристичка  понуда  се  вклучува  и
                                                                                 идејата дека се работи за земја со
                                                                                 потенцијал на привлечна гурман-
                                                                                 ска дестинација. размислувајќи за
                                                                                 тоа каде јас би ги водела инспек-
                                                                                 торите  на  Мишелин,  покрај  сите
                                                                                 искуства кои ги уживав во скопје
                                                                                 и  низ  земјава,  би  вклучила  и  не-
                                                                                 колку  места  во  Берово,  а  особе-
                                                                                 но моето откритие од пред многу
                                                                                 години  со  име  кое  е  симпатично
                                                                                 слатко, со доза на хумор, но нека
                                                                                 не ве лаже бидејќи (доколку не се
                                                                                 сменило)  во  малото  ресторанче
                                                                                 Мрс квалитетот на состојките, ин-
                                                                                 терпретацијата  на  националната
                                                                                 кујна и креативноста на јадењата
                                                                                 се  на  високо  ниво,  па  јас  со  за-
                                                                                 доволство би му доделила некоја
                                                                                 ѕвезда.
                                                                                                       фотографии:
               Туна, страчиатела, капари и домати, Евваи, Сао Паоло
                                                                                        инстаграм профилот на Мишелин

                                                                                 март 2020                        111
   106   107   108   109   110   111   112   113   114   115   116