Page 110 - mart 2020
P. 110
ОПштеСтВО
во: Хрватска, грција и италија.
еден инспектор никогаш не се враќа се работи за професионалци
двапати во истиот ресторан од десетина различни национал-
ности, со специфична едукација
од Мишелин низ која поминува
поред критериумите на водичот Мишелин, рестораните секој инспектор почетник, често
носители на три ѕвезди, најголемото признание во ви- јадат во пар, а поради сочувување
ссоката гастрономија, со својата прецизност и креативен на нивната анонимност и објек-
гест се сами по себе туристичка дестинација. тоа значи дека тивност со која традиционално се
патувањето навистина вреди да се направи, се работи за места гордеат, тие самите си ги плаќаат
кои се истакнуваат со кулинарска емоција, квалитет на корис- сметките. иако навидум се одне-
тените производи, владеење на техниката на подготвување, та- суваат како кој било друг клиент,
лентот на шефот и начинот на кој се изразува неговата креатив- слаткото задоволство на нивната
ност. притоа треба да се знае дека доследноста и постојаноста професија е фактот дека се рабо-
на квалитетот инспекторите ја тестираат неколку пати во годи- ти за гурмани со постојано вклу-
ната, но за да се избегне субјективниот став постои строг прин- чени софистицирани сетила, кои
цип – еден инспектор никогаш не се враќа двапати во истиот во текот на една година покрива-
ресторан, туку таму оди друг инспектор и на тој начин можат да ат околу 400 оброци.
се споредат мислењата и препораките. најблиските референ- доколку би сакале да напра-
цирани ресторани до нас се во: Хрватска, грција и италија. виме поедноставена споредба во
рангирањето, рестораните со три
ѕвезди се места со исклучително
искуство на ниво на висока гас-
трономија, да се добијат две ѕвез-
ди значи дека местото е одлично,
а рестораните со една ѕвезда се
означени како места кои вреди да
се вкусат, знаејќи дека голем дел
од нив се сосема достапни за по-
сетителите со просечна потрошу-
вачка моќ.
роден во нагано, кеи кобајаши
е првиот јапонски шеф кој добил
со својата креативна кујна три
ѕвезди во париз. своите првични
искуства со француската кујна ги
добил во јапонија, а потоа се пре-
селил во Франција и работел во
најдобрите ресторани во земјата.
за да ја разбере подобро францус-
ката гастрономија, истражувајќи
низ прекрасниот регион прован-
са, тој стекнал големо познавање
на локалните гастрономски веш-
тини.
високата кујна ја учи во париз,
работејќи 7 години во плаза ате-
не (декорирана со три ѕвезди) кај
реномираниот шеф алан дукас.
токму поради стекнатата
вештина и оваа исклучително
Мој интересна комбинација од фран-
Мој
Мојот омилен француски десерт Вашерин, во интерпретација на Кеи Кобајаши, от омилен француски десерт Вашерин, во интерпретација на Кеи Кобајаши, от омилен француски десерт Вашерин, во интерпретација на Кеи Кобајаши,
Париз
Париз цуско искуство со врвна јапонска
110 март 2020

