Page 109 - mart 2020
P. 109

ОПштеСтВО














                                               информации  за  оние  кои  патува-  век,  благодарение  на  својот  спе-
                                               ат, како на пример карти, инфор-  цифичен,  максимално  посветен
                                               мации како да се смени гума, ло-  и  минуциозен  метод  на  работа,
                                               кации на бензински пумпи, листа   водичот Мишелин станува бестсе-
                                               од  места  каде  што  можат  да  се   лер кој досега рангирал преку 30
                                               одморат, да јадат и да преноќат.  000 места и оттогаш биле прода-
                                                  кога  во  водичот  за  прв  пат  се   дени преку 30 милиони примеро-
                                               појавил списокот на хотели и рес-  ци.
                                               торани во париз почнало да расте     денес  водичот  содржи  селек-
                                               и  неговото  влијание,  па  браќата   ција на ресторани во повеќе од 32
                                               регрутирале  неколку  инспектори   земји. инспекторите најчесто до-
                                               кои ги посетувале тие места ано-  аѓаат  од  средината  на  хотелиер-
                                               нимно.                            ството или гастрономијата, имаат
                                                  првите  ѕвезди  биле  доделени   интернационално  потекло  и  сѐ
                                               во  1926  година,  во  почетокот  тоа   уште  се  анонимни.  тие  во  текот
                                               била  само  една  ѕвезда,  а  во  1936   на целата година ги тестираат и ги
                                               година  за  прв  пат  биле  објавени   евалуираат  рестораните  за  потоа
                                               етаблираните критериуми за ран-   да  ги  дадат  нивните  препораки,
                                               гирање на ѕвездите. во текот на 20   оценки и мислења.
                                                                                    според  критериумите  на  води-
                                                                                 чот  Мишелин,  рестораните  носи-
                                                                                 тели  на  три  ѕвезди,  најголемото
                                                                                 признание  во  високата  гастро-
                                                                                 номија,  со  својата  прецизност  и
                                                                                 креативен гест се сами по себе ту-
                                                                                 ристичка  дестинација.  тоа  значи
                                                                                 дека патувањето навистина вреди
                                                                                 да се направи, се работи за места
                                                                                 кои се истакнуваат со кулинарска
                                                                                 емоција, квалитет на користените
                                                                                 производи, владеење на техника-
                                                                                 та  на  подготвување,  талентот  на
                                                                                 шефот и начинот на кој се изразу-
                                                                                 ва  неговата  креативност.  притоа
                                                                                 треба да се знае дека доследноста
                                                                                 и постојаноста на квалитетот ин-
                                                                                 спекторите  ја  тестираат  неколку
                                                                                 пати во годината, но за да се из-
                                                                                 бегне  субјективниот  став  постои
                                                                                 строг  принцип  –  еден  инспектор
                                                                                 никогаш  не  се  враќа  двапати  во
                                                                                 истиот  ресторан,  туку  таму  оди
                                                                                 друг инспектор и на тој начин мо-
                                                                                 жат  да  се  споредат  мислењата  и
                                                                                 препораките.  најблиските  рефе-
               Кабоча тиква - Никс, Њујорк
                                                                                 ренцирани  ресторани  до  нас  се


                                                                                 март 2020                        109
   104   105   106   107   108   109   110   111   112   113   114