Page 108 - mart 2020
P. 108
ОПштеСтВО
Лидија Георгиева
Авторот е дизајнер,
редовен професор
ЅВеЗДИте НА мИшелИН, ВОДИлкИ ВО
СВетОт НА ВИСОкАтА гАСтРОНОмИЈА
во центарот на саемот на суетата, настан многу очекуван, носител на радост и гордост за едни,
а разочарување за други, кон крајот на јануари годинава, по бројни полемики, контроверзи и
премерувања на аргументи, водичот Мишелин ги објави своите ѕвезди за изданието 2020. со
покриени 3 429 ресторани, 628 со ѕвезди од 1 до 3, меѓу кои 63 нови ресторани, интересно е што
годинава за прв пат се случува носител на 3 ѕвезди во париз да е шеф странец.
интернационалниот директор, одговорен за екипите на инспектори на водичот Мишелин –
40-годишниот гвендал пуленек, бретонец вљубеник во хотелиерството кој веќе 15 години ра-
боти во Мишелин, му ги додели ѕвездите на ресторанот кеи, односно на шефот кеи кобајаши.
за истражувачите на светот на водичот Мишелин кои се во потрага по незаборавно гастро-
номско искуство, импактот на препораките е огромен, па оттука доаѓа и големиот притисок за
шефовите.
риказната за води-
чот Мишелин за-
почнува во 1889 го-
дина, во срцето на
пФранција каде што
и денес се наоѓа корпоративното
седиште на глобалната компанија
за гуми Мишелин – историско-
то гратче опкружено со вулкани,
клермон Феран. кога браќата
андре и едвард Мишелин ја осно-
ваат нивната компанија за гуми,
инспирирани од визијата за раз-
вој на француската автомобилска
индустрија во време кога во земја-
та имало помалку од 3 000 авто-
мобили, всушност славната мала
црвена книга првично била изда-
дена едноставно за да ги охрабри
патниците да патуваат. со цел да
им помогне на возачите, да им го
олесни планирањето на патување-
то, а воедно да ја стимулира про-
дажбата на автомобили (со тоа и
на гуми), браќата Мишелин изда-
Јапонска пита од црвен грав со мача десерт во Ваку Гин, Сингапур
ваат мал водич полн со практични
108 март 2020

