Вести

51 милиони евра за проектно финансирање на „Богословец“, првиот приватен проект за ветерен парк во Северна Македонија

  • • Ерсте Групацијата и Шпаркасе Банка Македонија се меѓу институциите што го финансираат „Богословец“
  • • Ветерниот парк е предвидено да биде завршен во 2023 година
  • • Државата има поставена цел за 50% да го подигне својот национален капацитет за обновливи извори на енергија до 2024 година.

За првиот приватен проект за ветерници во Северна Македонија, „Богословец“, кој ќе има вкупен капацитет од 36 MW, се предвидува финансирање во вкупна вредност од 51 милиони евра. Дејствувајќи како единствен овластен организатор, поголем заемодавател и застапник, Ерсте Групацијата ја организираше и ја структурираше трансакцијата и ги покани локалните банки, вклучително и Шпаркасе Банка Македонија, да бидат меѓу институциите што обезбедуваат финансирање со рок на доспевање од 17 години.

„За Шпаркасе Банка Македонија претставува голема привилегија што заедно со Ерсте Групацијата го развивме овој проект и учествуваме во финансирањето на првиот приватен парк на ветерници во Република Северна Македонија. Верувам дека во иднина ќе има голем број проекти во сферата на зелена и чиста енергија што ќе ги поддржиме“, изјави г. Глигор Бишев, претседател на Управниот одбор и генерален извршен директор на Шпаркасе Банка Македонија.

Овој пристап сеопфатно придонесува за развој на способноста за долгорочно кредитирање на проектите за обновливи извори на енергија од страна на приватните банки активни во Северна Македонија. Вкупниот кредитен пакет за „Богословец“ вклучува и субординирана транша од 10 милиони евра од Oesterreichische Entwicklungsbank AG (OeEB), развојна банка на Република Австрија.

„Ние во Ерсте Групацијата сме благодарни што имавме можност да организираме финансирање за првиот значаен приватен проект за ветерници во Северна Македонија. Ветерниот парк „Богословец“ означува уште еден важен придонес за Западен Балкан да премине кон употреба на зелена енергија. Ние ќе продолжиме да ја поддржуваме оваа транзиција преку нашите основни пазари “, рече Инго Блајер, главен директор за корпорации и пазари на Ерсте Групацијата.

 

Зелениот проект се исцрта со размена на регионалната експертиза и ресурси

Поголемиот дел (65%) од акциите во проектот „Богословец“ го има „БНБ Компани“ ДОО, локално холдинг-семејство, кое има пет мали хидроцентрали и го има развиено проектот до фазата на одобрување. БНБ се здружи со 35% малцински инвеститор, Зелено за развој (Green for Growth – GGF), влијателен инвестициски фонд што ги ублажува климатските промени и промовира одржлив економски раст во Источна Европа, регионот МЕНА и на Кавказ. „Каро енерџи“ со седиште во Прага постапува како финансиски советник на проектот и е искусен менаџер за градежништво и операции.

„БНБ Компани“ е горд што е дел од првата приватна фарма со ветерници изградена во Северна Македонија. Ќе произведеме чиста енергија за повеќе од 20.000 домаќинства во нашата земја, додека ги спроведуваме потребните еколошки и социјални практики“, рече Блашко Лазаревски, извршен директор на „Тор импекс“, проектна компанија што го развива проектот за „Богословец“. „Многу сме им благодарни на клубот на заемодаватели и на финансиските институции, кои помогнаа и на страната на капиталот. Инвестирањето за време на коронавирусот го отежнуваше процесот, но упорноста во овој случај се покажа како важен клуч за успех“.

 

Пресвртна точка во преминот на Северна Македонија кон зелената енергија

Проектот за ветерна енергија, вреден вкупно 61 милион евра, ќе биде изграден на 80 километри југоисточно од Скопје, во близина на селото Богословец во Северна Македонија. Се планира проектот да биде завршен во почетокот на 2023 година. „Siemens Gamesa“ ќе произведува и ќе инсталира осум ветерни турбини на локацијата. Напојувани од ротори со дијаметар од 145 метри со висина на јарбол од 102,5 метри, овие турбини ќе имаат вкупен капацитет од 36 MW откако ќе се активираат.

Проектот „Богословец“ претставува пресвртна точка за Северна Македонија, бидејќи тој е првиот приватен проект за ветерна енергија во земјата и само втор по проектот Богданци, кој беше пуштен во употреба во 2015 година од државната компанија ЕСМ. „Богословец“ е меѓу најновите инсталации на ветерни електрани во Северна Македонија што ја продава својата енергија со повластена стапка според 20-годишниот договор за набавка на електрична енергија со државен оператор на пазарот; Во меѓувреме, Северна Македонија воведе конкурентни аукции за премии на пазарот.

„Богословец“ дава важен придонес кон амбициозните цели на Северна Македонија да го пренасочи своето национално производство на електрична енергија, во кое сè уште доминира кафен јаглен (лигнит), кон зелени извори. Државата сака да го зголеми за повеќе од 50% својот национален обновлив капацитет до 2024 година, што доведува до дополнителни 400 MW и 160 MW соларна и ветерна енергија, соодветно.

 

Ерсте Групацијата го поддржува развојот на ветерниците низ цела ЦИЕ

Проектот „Богословец“ ќе биде забележан во резултатите на Ерсте Групацијата кои ќе помогат за енергетската транзиција на Западен Балкан. Ерсте Групацијата го поддржува развојот на ветерна енергија на нејзините основни пазари во Централна и во Источна Европа преку долгорочно финансирање проекти повеќе од една деценија. Меѓу неодамнешните трансакции во оваа област, водечката Ерсте Групација организираше финансирање за „Ковачица“ (ветерна електрана со моќност од 105 мегавати во Србија, пуштена во употреба во 2019 година) и „Селац“ (проект за ветерна енергија со еднаква големина во Косово, што треба да започне оваа година).

„Заедно со своите подружници и локалните банки, Ерсте Групацијата го покрива целиот спектар од мали до големи проекти. Очекуваме ветерната енергија да продолжи да се шири во Централна и во Источна Европа во следните години, бидејќи доплатата за сметките за ветерна енергија и другите обновливи извори на електрична енергија на сметките на потрошувачите од Источна Европа ќе станат сè помали или дури може да бидат елиминирани бидејќи се намалуваат и трошоците за живот“, објаснува Хинрих Фишер, одговорен во Одделот за финансирање ветерна енергија во Ерсте Групацијата.

ПРЕПОРАЧАНО

Најчитано