Бизнис

Пример за потенцијална стратешка инвестиција

од печатеното издание на Економија и бизнис, јули/август 2022г.

„Технолошки парк Скопје“ е потенцијална стратешка инвестиција за која е поднесено барање да добие таков статус. Бизнис-планот упатува на инвестиција во распон меѓу 170 и 240 милиони евра. Врз основа на користење на мултипликатор на ММФ за вакви странски директни инвестиции од страна на подносителите на барањето, се проценува дека директните и индиректните нето-ефекти за македонскиот бруто-домашен производ и граѓаните ќе изнесуваат 528 милиони евра. Зад проектот стои група на компании и партнери главно лоцирани во САД. Се очекува групата странски инвеститори заедно со нивните домашни партнери (главно домашни градежни компании) да вложи околу 55 милиони евра, а преостанатиот износ да биде инвестиран од страна на странски компании и инвеститори кои потоа ќе бидат дел од реализацијата на проектот. Се проценува отворање на 850 работни места за ИТ-експерти.


„Технолошки парк Скопје“ е мултифункционален развоен проект. Тој вклучува повеќе работи. Најпрвин, она што е вообичаено за технолошки парк, како што се канцеларии за истражување и развој во селектирани технолошки и медиумски сектори како интернет на нештата (ИоТ), сајбер-безбедност, блокчејн технологии, роботика итн... Потоа вклучува креирање на едукативен центар како меѓународен кампус за светски познати универзитети за технолошки сектори. Во пошироката рамка на едукативниот центар е предвиден центар за култура кој опфаќа школи за филм и креативни уметности. Проектот вклучува и комплекс за туризам и угостителство со познати хотели и конференциски центар.
Еден од клучните сегменти на проектот е изградба на студио за филм и музика. Ова треба да се развие на површина од 24 илјади метри квадратни за продукции со различна големина на буџети и технички потреби. Изградбата на вакво студио нема само да придонесе за развој на филмската индустрија на земјава, туку неа ќе ја позиционира како своевиден регионален центар за таа намена и технолошки исчекор во постпродукциската технологија.
Во целина, со реализацијата на ваков проект земјава добива технолошки парк кој станува центар на технологијата, на иновациите, на уметноста.


Што се тоа стратешки инвестиции?


За законот за стратешки инвестиции разговаравме со Фатмир Битиќи, заменик на Претседателот на Владата на Република С. Македонија, задолжен за економски прашања, координација со економски сектори и инвестиции. 


 

ПРЕПОРАЧАНО

Најчитано