Page 4 - Ljupco_Holandija
P. 4

СВет




               животни.
                  животните се водат до зашеметувач-
               ката  област  каде  што  ги  смирува  гасот
               јаглерод  моноксид.  откако  животните
               се анестезираат, тие се обесени за нив-
               ните нозе и брзо се убиваат со прободу-
               вање.
                  Примероците на крв се земаат за да
               се потврди здравјето на животните пред
               труповите  да  се  натопат  во  топла  када
               за да се отстранат влакната, а остатокот
               оди  на  висока  температура  (што  исто
               така  ги  убива  бактериите).  свињите  се
               сечат на половина надолжно, а потоа се
               ладат од 37 до 7 целзиусови степени.
                  оттаму животните се преработуваат
               во шунки, рамења и средини, а голем дел   Изградбата на оранжериите во Холандија се потпира на науката
               од касапењето се врши со рака. внатре-  фото: https://www.greenmatters.com/
               шните органи се продаваат во кина и за
               храна  за  домашни  миленици,  шунките
               често се продаваат во италија, а ребра-
               та може да го најдат патот до големите
               синџири на ресторани во сад.
                  компаниите за производство на јајца
               имаат цел да ја подобруваат благосостој-
               бата на кокошките за да несат повеќе и
               подобро, да се справуваат со отпадот од
               храна и производство на сертифицира-
               ни  јаглеродно  неутрални  јајца.  фарми-
               те  на  компанијата  „кипстер“  вклучува-
               ат  природна  светлина  и  свеж  воздух,  а
               кокошките се ослободени од кафези за
               да ги следат своите инстинкти и живо-
               тинска природа. и како отстапување од
               глобалната практика на убивање машки    Оранжериите со климатските промени ќе станат клуч за земјоделското
               пилиња,  кои  се  ирелевантни  во  бизни-  производство     фото: https://www.holland.com/
               сот со несење јајца, мажјаците се чуваат
               и се одгледуваат за месо.
                  кокошките   „кипстер“   се   хранат   фии, изгледа сѐ едноставно и примамли-
               целосно со отпадоци од храна од супер-  во еден човек да се занимава со земјо-
               маркетите и од производителите на хра-  делство.  оранжериите  изгледаат  толку
               на наместо со житарки.                  стокмено  како  секоја  да  е  подготвува-
                  фармите  имаат  затворени  градини   на  за  изложба.  но,  зад  сето  тоа  стои
               со  светларници,  дрвја,  стебла  за  качу-  потпирањето на знаењето и на науката.
               вање  и  почва  за  колвање.  со  нула  еми-  а кај нас? кај нас со децении се зборува
               сии, енергијата на фармите се генерира   само за субвенции за земјоделците. тие
               од  соларни  панели.  возрасните  машки   се  зголемуваат  од  година  во  година,  а
               птици и женки на крајот од нивната про-  земјоделското производство се намалу-
               дуктивност  се  користат  првенствено  за   ва, како призводството на месо. нешто
               ќофтиња што се продаваат во европа од   не е во ред. но, како да се открие тоа?
               синџирот „лидл“, кој исто така ги купува   можеби  треба  да  се  замине  во  вене-
               сите јајца на холандски „кипстер“.      нигне и да се открие. а кога ќе се открие
                  вака, кога читаме и гледаме фотогра-  – како да се спроведе.


                                                                     декември 2022/јануари 2023                   71
   1   2   3   4