Бизнис

ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ ВО ГРЦИЈА, СУДИР НА РАЦИОНАЛНОТО И ЕМОТИВНОТО

Зоран Јовановски

Авторот е банкар

Економската наука, иако јас преферирам да ја перцепирам како уметност, се базира на претпоставката за рационалност, на тоа дека поединецот секогаш ќе носи одлуки на рационален начин. Поедноставено кажано, тоа значи дека ако некој не јаде брокули, а јаде сарми, кога ќе влезе во ресторан во кој на менито се само тие две јадења, секогаш ќе ги избира сармите. Ова е голема претпоставка.
Кога овој текст ќе ја види светлината на денот 9,8 милиони грчки државјани со право на глас ќе одлучуваат кој ќе седне на 300-те седишта во националниот парламент. И, како што обично се случува во овој дел од светот, и овие избори ќе бидат во групата на оние што можат да се наречат историски. Во овој текст нема да ги коментираме политичките импликации од парламентарните избори за Грција или на меѓународен план, туку ќе се фокусираме на економските аспекти. Во тој контекст, пред изборите се судираат рационалниот и емотивниот пристап во перцепирањето на економските случувања и перспективи на Грција.

На што се базира рационалниот пристап?
Грција е веројатно земјата што најмногу страдаше од последиците на глобалната должничка криза.

 

Прочитајте повеќе во печатеното издание

ПРЕПОРАЧАНО