Актуелно

Економија и бизнис | број 280/281 | декември 2021г. / јануари2022г

Во новогодишниот двоброј број ќе читате...


Мега интервју со Антонио Аргир, претседател на УО на НЛБ Банка АД Скопје и иден извршен помошник на УО на НЛБ Љубљана: За НЛБ нашиот регион е нашиот дом и местото каде се луѓето кои најмногу ни значат


Интервју со Драги Милошевски, директор на печатница „Киро Дандаро“: Само со инвестирање во нови пософистицирани машини можеме да бидеме конкурентни на пазарот


Интервју со Бранко Азески, претседател на Стопанската комора на РСМ: Нови трендови во бизнисот


Интервју со Томаж Грмовшек, директор на пазарите на Северна Македонија, Србија, Босна и Херцеговина и Косово на Империјал Тобако ТКС: Зголемена важноста на Империјал Тобако ТКС во групациската структура 


Интервју со Мери Кучера Илиевска, директор на канцеларијата на Оракл во РСМ: Технолошкиот развој води до ремикс на деловните приоритети 


Интервју со Милош Миловановиќ, коосновач и главен оперативен директор на Блинкинг (Blinking): Во Блинкинг (Blinking) сакаме да бидеме синоним за квалитет во областа на дигиталниот идентитет 


Интервју со Митев Ѓоше, комерцијален директор во Ветекс А.Д.: Проект на зелена економија во Ветекс А.Д. поддржан од ЕБОР и од ЕУ 


Зоран Јовановски: Луѓето во Македонија треба повеќе да читаат

Зошто почнуваш списание сега кога треба да почнеш да уживаш во спокојството на пензионерските денови? Ова беше прашањето што му го поставив на...


Глигор Бишев: За да не дојде до забрзување на инфлацијата, клучно ќе биде да не се отвори спиралата цени-плати-цени

Шпаркасе банка подеднакво ќе биде присутна во сите сфери на банкарското работење. Ќе продолжи да го...


Маја Кадиевска Војновиќ: Фискална (не)одржливост

Што е фискална одржливост? Според ОЕЦД „фискалната одржливост е способност на владата да ги одржува јавните...


Димитар Николоски: Какви се ефектите на минималната плата врз вработеноста во РС Македонија? 

Покачувањето на минималната плата е секогаш поврзано со предупредувања од страна на работодавците дека таквиот потег би предизвикал згаснување на...


Горан Петревски: Децентрализација, сега!

Локалните избори завршија, останаа залепените плакати, новите градоначалници седнаа во фотелјите и... толку. Како што велат:..


Гордан Георгиев: Без оставки нема демократија 

Никој не е вечен, ни тој што ја дал оставката ни колективот (владата) доколку падне како резултат на некоја ситуација и дека секогаш нешто перципирано...


Драган Тилев: Алтернативи за излез или кон „безизлез“

Ние немаме право, а Европската Унија пак не смее да дозволи да се помешаат пристапните преговори со историските прашања.


Дејан Азески: Дали конечно работите на Коридорот 8 ќе тргнат на подобро? 

Уставниот суд пресуди во корист на американско-турскиот конзорциум „Бехтел и Енка“ и не поведе постапка за оценување на уставноста на специјалниот Закон за изградба без тендер на автопатите од Коридорот 8.


Катерина Бошевска: Внатрешниот пазар како рамка за развој на бизнисот

Внатрешниот пазар е поставен кон континуирано и постојано подобрување кога ги поттикнува и ги промовира инвестициите, ги...


Наташа Трајкова: Климатските промени и монетарната политика на Европската Централна Банка 

Со својата нова стратегија и акциски план, ЕЦБ признава дека климатските промени се глобален предизвик кој бара итен одговор на политиката, вклучително и од централните банки.


Дарко Булдиоски: По што ќе ја памтиме дигиталната 2021 година?

Пишувањето пресек на годината е исто како да пишуваш и предвидување за следната или барем речиси исто.


Лидија Георгиева: Глобална климатска конференција во Глазгов − КОП26

Климатскиoт пакт од Глазгов значи чекор поблиску до нулта емисија на стакленички гасови


Тихомир Јанчовски: Мудроста на простодушниот

Почитувани, еве од овој број почнувам да пишувам колумни за „Економија и бизнис“, и тоа на местото на мојот почитуван претходник, Емануел Французинот, со кого се познавав. Да бидам искрен,...


Сузана Камберова: ПИТА

„Докторке, еј докторке!“ Ги вовлекувам рацете во џебовите од капутот и го забрзувам чекорот прашувајќи се дали ми е мене упатен овој повик. Излезена сум на пауза...


Ѓорѓи Јаневски: Помеѓу златно доба и заборав

Краток разговор со Иван Ивановски, куратор на проектот „50 години македонски анимиран филм“


Прилог за Општина Аеродром во рамки на проектот МОЈАТА ОПШТИНА - ФИНАНСИИ, РАЗВОЈ, ДОЛГОРОЧНА ОДРЖЛИВОСТ

- Интервју со Тимчо Муцунски, градоначалник на Општина Аеродром
- Анализа на буџетот на општината
- Ставови на членови на Советот на општината
- Ставови на претставници на бизнис заедницата


Прилог за Општина Ранковце во рамки на проектот МОЈАТА ОПШТИНА - ФИНАНСИИ, РАЗВОЈ, ДОЛГОРОЧНА ОДРЖЛИВОСТ

- Интервју со Борче Спасовски, градоначалник на Општина Ранковце
- Анализа на буџетот на општината
- Ставови на членови на Советот на општината
- Ставови на претставници на бизнис заедницата


Сето ова, како и други содржини, на 132 страници, за 150 денари, во најблиската трафика.

ПРЕПОРАЧАНО