• Сем Вакнин

  Злоупотребата на конфискацијата на средства и прописите за заплена од страна на влади, агенции за извршување, политичари и пријатели е добро документирана низ светот. Сосема е разбирливо, и во согласност со Виенската конвенција, средствата на осомничените за тежок криминал и корупција да се замрзнат...

 • Горан Петревски

  Неодамна Собранието ја започна формалната постапка за дополнување на Уставот на Македонија со седум амандмани, што покриваат различни подрачја, почнувајќи од судството до бракот. Во продолжение накратко ќе се осврнеме само на амандманите од областа на ревизијата, финансиите и економијата. Сепак најп...

 • Игор Давков

  Бордот на Европската централна банка (ЕЦБ) на почетокот на септември оваа година ги именуваше петте членови на Надзорниот административен борд кои ќе бидат надлежни за надзор над нејзината супервизорска функција, почнувајќи од ноември оваа година. Со ова полека привршуваат сите планирани подготовки ...

 • Михајло Борозанов

  Осврт на најупотребуваните и најактуелните методи за евалуација на вредноста на фирмите Постои една ваква зен приказна. Ученикот го прашал својот учител што е највредното нешто на светот. Зен учителот одговорил Тоа е главата на мртва мачка“. На целосната конфузија на ученикот следело следн...

 • Павле Гацов

  Се затвораат можностите за (не)легална евазија на даночните обврски Се чини дека државата тргна во крстоносна војна со неплаќачите на јавни давачки. Покрај засиленото ловење на прекршителите на даночните закони и на неплаќачите, во тек е процес на донесување на редица прописи со кои се затвораат...

 • Марјан Петрески

  Вообичаено декември е месец кога правиме пресек на сработеното и на постигнатото во годината што изминува. И јас во декемвриската колумна си го поставувам прашањето по што ќе ја запамтам 2014 година. Се сеќавате дека лани напишав дека 2013 ќе ја запамтам по Ѓокица кој делеше ситни пари во прајм тајм...

 • Зоран Јовановски

  Изгледа како клише, но навистина е така. Крајот на годината е секогаш време кога се средуваат сметките од годината што изминува и се позиционираат очекувањата за наредната година. Во тој контекст, што всушност да очекуваме за македонската економија во 2015 година? И кои се прашањата чии одговори ќе ...

 • Бранко Азески, Претседател на Стопанската комора на Македонија Оваа 2014 година ќе биде запомнета по големите политички и економски прегрупирања што започнаа во светот и несомнено ќе имаат сериозни импликации во регионов и кај нас. Данела Арсовска, Претседател Сојузот на стопански комори на Маке...

Back to Top