• Сем Вакнин

  Два дена откако Кина дозволи слободниот пазар да одреди рамнотежна цена за навидум конвертибилниот јуан, валутата падна за 4%. Тоа е одраз на надоаѓачкиот економски колапс во Кина, што јас го предвидов уште во 2011 година. Внимателно го бирам зборот „колапс“ наместо „криза&ld...

 • Горан Петревски

  Насловот на оваа колумна (во превод: Што да се прави?) е позајмен од две познати дела - романот на Николај Чернишевски и политичкиот памфлет на Владимир Илич Ленин. Непосредниот поттик за пишување на колумнава се бројните одлични статии на неколку мои колеги, објавени во минатите броеви на ист...

 • Игор Давков

  Македонските банки во изминативе неколку години успeаjа да одржат солидно ниво на испорака на кредити во економијата. Стапката на раст на вкупните кредити во 2014 година беше некаде трипати повисока од стапката на раст на БДП, или 9,9%. Во согласност со последните расположливи податоци, банкит...

 • Мирјана Трајановска

  Банките нудат најразлични производи и услуги. Мерењето и искажувањето на перформансите од работењето на банките се врши со примена на утврдени сметководствени методологии, што во голем дел се хармонизирани на глобално ниво, со што пак се овозможува споредливост меѓу банките и избор од страна н...

 • Павле Гацов

  Трчањето во круг, во обид за целосна примена на постојано нови прописи и нивни измени и дополнувања, а богами и укинувања, е редовна „македонска бизнис дисциплина“?Сепак, ефектите се поразувачки, а се чувствува и замор на „материјалот“. Чашата е прелеана со последното &...

 • Мирослав Саздовски

  Од комуникациски аспект, летата во Македонија се прилично здодевни. Фактот што потрошувачите се десеткуваат поради летните одмори ги наведува компаниите своите најсилни промотивни адути да ги чуваат за есенската потрошувачка еуфорија. Рекламниот пазар го зафаќа туристичка треска која е претвор...

 • Тања Јакоби

  Што ќе биде со Грција? На крајот на јуни, во Рига, лидерите на Западниот Балкан направија чекор повеќе за приклучување на регионот кон главните европски коридори, а од новиот самит во Виена, на 23 август, се очекува продолжение на берлинската иницијатива и нов потстрек за побрза интеграција на земји...

 • Петар Дебников

  Ова лето изобилува со низа економски и финансиски случувања на глобален план, почнувајќи од повторното актуализирање на фискалната криза кај нашиот јужен сосед, па преку забавувањето на кинеската економија, падот на цените на нафтата и на суровините на светските берзи, па до сè поизвесното мо...

 • Александар Стојков

  Големата прераспределба на доходот и на богатството што се случи со приватизацијата во деведесеттите години на XX век ги трасираше патиштата на македонската економија во следните (најмалку) 50 години. Потребни се многу години макотрпна работа за делумно да се исправи историската неправда и да се убл...

 • Мирослав Саздовски

  Како и секој јуни, така и овојпат, Палатата за фестивали и зa конгреси во Кан, Франција, една недела беше најважното сврталиште за големите маркетинг директори, сопственици на маркетинг и ПР агенции, креативни директори и воопшто најважните претставници на комуникациската индустрија од целиот свет. ...

Back to Top