• Дејан Јанчевски

  Во време кога во Македонија се одржуваат референдуми на кои граѓаните се изјаснуваат за тоа дали се за активирање на одредени рудници или не, глобалното размислување за експлоатација на рудните богатства добива сосема поинаква димензија. Станува збор за изнаоѓање алтернативни начини за задоволува...

 • Јован Пехчевски

  „Ова партнерство помеѓу човекот и машината е одлична можност за човештвото. Со растоварување од повеќето обврски што може да ги сработи машината, ќе можеме да се фокусираме на она што човештвото го прави најдобро.“ Норман Ванг, Опек мидија (Opaque Media) Во неговите зачетоци многу ма...

 • Млади претприемачи од средните училишта и претставници на стартапи од Македонија денеска учествуваа на меѓународниот натпревар Get in the Ring, каде пред жири од деловни професионалци од Македонија, САД, Канада и Европа ги претставија своите бизнис идеи, иновативни производи и решенија. Во конкурен...

 • Љупчо Поповски

  Светот конечно стана свесен за трагедијата на „најпрогонуваното малцинство во светот“, но стана зачуден и гневен од однесувањето на моралната икона Аунг Сан Су Чи која остана нема за етничкото чистење во нејзината земја. Су Чи е неверојатен пример дека е полесно да се бориш за демократиј...

 • Јосип Апостолоски

  Многу ученици од Меѓународната гимназија НОВА се стремат кон образование на светско ниво на факултети во: Америка, Германија, Велика Британија, Холандија, Франција итн. Земајќи ги предвид силната конкуренција и високите академски стандарди кои се дел од патот за влез на овие факултети, квалитетот и ...

 • Ана Павловска Данева

  Веројатно неспорен факт за секој аналитичар, па дури и за секој граѓанин во државава, претставува констатацијата дека се наоѓаме во сериозна општествена и политичка криза чиј излез може да се обезбеди само преку коренити реформски зафати во повеќе сектори од кои моментно правосудниот сектор претстав...

 • Горан Петревски

  Кога македонските економисти зборуваат за јавната потрошувачка најчесто тие настапуваат како макроекономисти, т. е. неа ја набљудуваат како важен дел од вкупната потрошувачка. Токму во тој контекст треба да ги разбереме нивните ставови од типот на „јавната потрошувачка изразена како процент од...

 • Лидија Георгиева

  Со поддршка на Министерството за култура на Република Македонија неодамна во Скопје беше отворена изложбата „4 Идеи / Ремикс“. Презентирани беа дела на автори од помладата генерација современи уметници – Велимир Жерновски, Христина Иваноска, Јане Чаловски и Ѓорѓе Јовановиќ. Сместен...

 • Ѓорѓи Јаневски

  Во чест на Хери Дин Стентон – икона на американскиот филм Aскетска појава со аура на скитник. Тенки усни и издолжено ковчесто лице, просветлено од длабоки и меланхолични очи. Два светлосни зрака, секогаш дискретни, извори на тивка, но моќна енергија, проектирани во просторот. Неосетно филмски...

 • Мирослав Саздовски

  Јорн Баргер (Jorn Barger) во осумдесеттите години од минатиот век е програмер на игри и едукативен софтвер за тогашните први персонални компјутери како епл, комодоре, атари итн. Подоцна станува истражувач при Универзитетот Нортвестерн каде што истражува на темата учење и вештачка интелигенција. Него...

Back to Top