• Берклис (Barclays), Ситигруп (Citigroup), Џеј-пи Морган (JP Morgan), МУФГ (MUFG) и Ројал бенк оф Скотланд (Royal Bank of Scotland) добија вкупна казна од 1,07 милијарди евра или околу 1,2 милијарди долари поради организирана манипулација на мултибилионскиот пазар на размена на странски валути. Финан...

 • Македонски и јапонски компании од областа на: металната индустрија, енергетиката и животна средина, градежништвото, хемиската индустрија, прехранбената индустрија, ИТ-компании и компании од областа на финансиите и осигурувањето, во Стопанската комора на Македонија одржаа деловни средби со цел воспос...

 • Проф. д-р Димитар Ташковски

  Триесет трудови со фактор на влијание годишно, околу стотина трудови во списанија и конференции годишно, околу 10-тина активни меѓународни проекти секоја година (од NАТО програмата, Horizon2020, IPA, Erasmus +) со просечен годишен приход од околу 700 илјади евра и околу 2 милиона евра опрема обезбед...

 • Состанокот на Холандско-белгиската конституенца на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) и Групацијата на Светската банка (СБ) ќе се одржи од 21 до 23 јуни во Скопје. Организатори на ова издание на состанокот се Народната банка и Министерството за финансии. Во Холандско-белгиската конституенца, покрај...

 • Здружението „Вина од Македонија“, во соработка со Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, продолжува со промоција на македонското вино во светот. Минатата недела беа одржани промоции во Чикаго и Њујорк, во Соединетите Американски Држави. На овие престижни настани ова...

 • Александар Стамболиев

  Стартап, инвеститор, иновација, акцелератор, инкубатор, научно – технолошки парк....многу нови зборови кои ги слушаме наоколу. Ајде да се осврнеме на мотивираноста која ги охрабрува претприемачите да бидат дел од тимот на иноватори и да креираат технолошко напредни бизнис решенија за глобалнио...

 • Винарската визба „Тиквеш“ ги донесе на македонскиот пазар првите четири вина произведени во француската винарница „Château de Gourdon“, која од ноември 2018-та година е дел од „Тиквеш“. Тоа се премиум вината: Fontaine du Sud (бело), Mistral au Jardin (розе) ...

 • Програмата „Чекор по чекор“на старт-ап бизнисите им овозможи пристап до финансиски средства во вкупен износ од околу 1,5 милиони евра во фондови гарантирани со Програмата за вработување и социјални иновации ЕаСИ (EaSI) на Европската Унија. Младите амбициозни претприемачи, со идеја за соз...

 • По повод 17 мај – Светскиот ден на телекомуникациите, Македонски Телеком и ФЕИТ објавија партнерство за тестирање на 5G-технологија. Македонски Телеком ќе инсталира 5G-опрема и уреди за тестирање со што ќе им овозможи на студентите и на професорите први да работат на функционалностите на овој ...

 • Од денес, Штаермеркише Шпаркасе има нов тим во Управниот одбор. Почнувајќи од денес, новиот тим на Управниот одбор на Steiermärkische Bank и Sparkassen AG има два нови члена, покрај членовите на Управниот одбор, Герхард Фабиш – Главниот извршен директор и Георг Бухер. Нови членови на У...

Back to Top