• Finance Think

  Водечкиот композитен индекс ја прогнозира економската активност врз основа на комбинирање индикатори за кои се смета дека ѝ претходат на економската активност со време на прогнозирање од околу шест месеци нанапред. Некои индикатори што ги комбинира овој индекс се: број на невработени кои се регистри...

 • Марјан Петрески

  Цената на суровата нафта започна брз пад по јуни 2014 година. Овој пад коинцидира со падот на цените на некои други стоки и го означи крајот на т.н. суперциклус – период на рапидно бумирање на овие цени, што започна порано - некаде на почетокот на 2000-тите години. Но, ако погледнеме нан...

 • Тања Јакоби

  Кога ќе се соберат шефовите на држави, на Кина и 16 земји од Централна и Источна Европа (ЦИЕ), како што тоа се случи на крајот на ноември 2015 година во Пекинг, тогаш на нашето поднебје во воздухот затреперува прашањето како гледа Европа на ова зближување. „Дипломат“, магазин спец...

 • Како ја оценувате 2015 година и по што ќе ја запаметите? Што очекувате од 2016 година, особено во однос на македонската економија и областа на вашето делување? Димитар Богов, гувернер на НБРМ 2015 година ќе ја паметам како година на пропуштена можност да направиме еден исчекор во економија...

 • На 29 октомври, во просториите на Македонска берза се одржа дебата на тема „Време на ниски каматни стапки“, заеднички организирана од Македонската берза и магазинот „Економија и бизнис“. Темата е исклучително актуелна, предизвикувачка, како глобално така и локално, ако се има...

 • Марјан Петрески

  Деновиве, а и во еден подолг период наназад, владиниот економски модел за развој, што се базира на привлекување странски инвеститори во технолошко-индустриски развојни зони во кои тие добиваат големи финансиски олеснувања, се најде изложен на сериозни критики како во политичката, така и во експертск...

 • Александар Стојков

  „Не, нема да им дадам пари на локалните бандити и криминалци!“. По оваа изјава се распосла непријатна тишина во салата за состаноци во Министерството за финансии на Република Македонија. Тогашниот министер за финансии категорично ги извести претставниците на Меѓународниот монетарен фонд ...

 • Павле Гацов

  КРАТКА АНАЛИЗА НА ПРЕДЛОГОТ ЗА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА МИНИМАЛНАТА ПЛАТА Ако биде усвоен предлогот на опозицијата за зголемување на минималната плата, тој ќе израдува еден дел од вработените во некои дејности (текстил, кожа, земјоделие, градежништво), за другите ќе предизвика (можеби) мало поместување на пл...

 • Елена Парнарџиева Станоевска

  ПРИМЕНАТА НА МЕЃУНАРОДНИТЕ ПРИЗНАТИ ИСКУСТВА, КАКО И СЛЕДЕЊЕТО НА УНИВЕРЗАЛНО ПРИФАТЛИВИТЕ СТАНДАРДИ И КОДОВИ НА БАНКАРСКОТО РАБОТЕЊЕ Е НЕОПХОДЕН ПРЕДУСЛОВ ЗА ЗАЈАКНУВАЊЕ НА ДОМАШНАТА ФИНАНСИСКА АРХИТЕКТУРА. Сè покомплексниот современ банкарски систем и потребата од меѓународна хармонизација...

 • Саша Грујевски

  ЗАБАВЕН ЕКОНОМСКИ РАСТ „Кога дуваат ветровите на промени, некои градат ѕидови, а некои ветерници„ - беа зборовите на кинескиот премиер Ли Кекианг на светскиот економски форум во Давос во јануари оваа година. Модернизацијата на финансискиот систем се очекува да доведе до напуштање на ...

Back to Top