• Игор Давков

  Станбената изградба и побарувачката за станови посебно во Скопје во изминатава година покажа забележителен раст како во смисла на број на трансакции, така и во смисла на новозапочнати проекти на пазарот. Хендикеп е што во државава не постои официјална статистика за бројот на реализирани транса...

 • Горан Петревски

  Без сомнение, Глобалната финансиска криза и Големата рецесија од 2008 година (понатаму, Кризата) ќе останат забележани како едни од најзначајните епизоди во економската историја по Втората светска војна. Се разбира, крупните настани не можат да не остават силен печат врз економската наука. Во ...

 • Агенцијата одлучи да се повлече националната Рејтинг агенција МИРА (MIRA) од Русија, која претставува заедничка компанија со рускиот информациски сервис „Интерфакс“. Одлуката за повлекување е поради новите законски измени и, како што наведуваат од Агенцијата, поради останатите потенцијал...

 • На годинешната Конференција на Македонска берза свое обраќање имаше и гувернерот на НБРМ, Богов. Тој зборуваше за тоа како да се дојде до поефикасен пазар на капитал во Република Македонија. За тоа каков пазар на капитал ѝ треба на Македонија Прашањето е каков пазар на капитал ѝ треба на Македо...

 • Горан Марковски

  Почетокот на 2016 година на пазарите на капитал во светот се карактеризира со невообичаено изразена волатилност и силен пад на индексите на берзите во развиените и во растечките економии. Во текот на јануари и на февруари 2016 година, голем дел од индексите на светските берзи се вратија на нивото...

 • Аргентина потпиша договор со американските хеџ фондови со кој ќе го реши долгорочниот спор за исплатата на долговите и така повторно ќе може да се задолжува на светските финансиски пазари. Аргентина според договорот ќе исплати 4,6 милијарди долари на фондовите кои ја тужеа државата. Овие фондови евт...

 • Меѓународната агенција за рејтинг„Мудис“ (Moody‘s) ги снижи изгледите за кредитниот рејтинг на Кина од стабилни во негативни, наведувајќи ги како причини неизвесноста во врска со способноста на кинеската влада да ги спроведе економските реформи, растечкиот државен долг и намалување...

 • Мирослав Саздовски

  Минатиот број, анализирајќи ги летните кампањи на СКОПСКО и ЗЛАТЕН ДАБ, го претставивме однесувањето на овие два водечки пивски брендови во Македонија; ги анализиравме нивните зони на комуникациски комфор, и секако, нивната комуникациска стратегија визави целосната маркетиншка поставеност на п...

 • За форматот на конференцијата Оваа година конференцијата повторно ја одржуваме во стариот формат – како конференција на Македонската берза. Нашите партнери од претходните три години (Комисијата за хартии од вредност и Централниот депозитар), во годината во која славиме 20 години од првиот ...

 • За јубилејот на Македонската берза На почетокот би сакал дa го честитам јубилејот 20 години од првиот ден на тргување на Македонска Берза АД Скопје, чие што основање и започнување со работа во 1996-та година го означи поставувањето на уште еден важен столб на финансискиот систем на Република Мак...

Back to Top