• Александар Стојков

  Големата прераспределба на доходот и на богатството што се случи со приватизацијата во деведесеттите години на XX век ги трасираше патиштата на македонската економија во следните (најмалку) 50 години. Потребни се многу години макотрпна работа за делумно да се исправи историската неправда и да се убл...

 • Мирослав Саздовски

  Како и секој јуни, така и овојпат, Палатата за фестивали и зa конгреси во Кан, Франција, една недела беше најважното сврталиште за големите маркетинг директори, сопственици на маркетинг и ПР агенции, креативни директори и воопшто најважните претставници на комуникациската индустрија од целиот свет. ...

 • Дарко Булдиоски

  ШТО МОЖЕ ДА СЕ НАУЧИ ОД МАЛИТЕ СИМПАТИЧНИ СЛУГИ НА НЕГАТИВЦИТЕ? Дали те зафати жолтото лудило и тебе? Не, не зборувам за Сонцето и за топлите летни денови, зборувам за едно жолто лудило што започна пред 5 години, а овој месец кулминира. Да, мислам на Минионите, тие мали слатки жолти сферични суш...

 • Горан Петревски

  „Големите очекувања“ е насловот на познатиот роман на Чарлс Дикенс за кого одамна немам никаков интерес, но кој ми се најде во оваа прилика овозможувајќи ми да изберам соодветен наслов за колумнава. И навистина, насловот на романот сосема одговара на нашите надежи во врска со воведувањет...

 • Игор Давков

  Овој текст е напишан на 4 јули, задутре е 6 јули, понеделник, ден по референдумот на кој грчките граѓани ќе одлучат дали нивната држава ќе продолжи со мерките на штедење или ќе им каже „не“ на европските кредитори. По неплаќањето на долгот спрема ММФ, што доспеа на 30 јуни, нема дилема д...

 • Павле Гацов

  Традиционално во лето се обидуваме да пишуваме за „летни теми“. Затоа и бегаме од класични економски наслови. За жал, во економијата нема летни и лесни теми. Впрочем, нашите јужни соседи токму ова лето го допреа дното. „Допирањето на дното“ е само дескрипција – дно во е...

 • Иван Штериев

  Во септември оваа година изминуваат 20 години од основањето на Македонска берза АД Скопје. Освен основањето, Берзата го одбележува и почетокот на тргувањето во март 1996 година. Оттука јубилејната прослава на дваесетгодишнината ќе биде следнава година. Сепак, во пресрет на 20 години од Основачкото с...

 • Милан Елисковски

  Банките заземаат важно место во современите финансиски сектори и преземаат различни ризици во нивното работење. Од тој аспект, капиталот на банките е еден од клучните елементи за одржување на нивната стабилност. Голем број земји во светот ги прифатиле базелските спогодби што ја дефинираат минималнат...

 • Мирослав Саздовски

  Уште на почеток од дваесеттиот век фудбалот стана доминантна форма на културен натпревар меѓу народите. Популарноста на спортот, особено сѐ поголемиот притисок на европските држави за меѓународни натпревари доведе до формирање на тело чија главна задача e организирање, управување и грижа за меѓунаро...

 • Павле Гацов

  Македонската економија во 2015 година – Кој пат да се избере? Условите за работење во 2015 година се влошуваат. Бизнисмените, а со последните измени на Законот за придонеси од задолжително социјално осигурување, и хонорарците (граѓаните кои живеат од својата физичка и/или интелектуална работа...

Back to Top