• Меѓународната конференција, организирана од страна на Комисијата за заштита на конкуренцијата на Република Србија, посветена на политиката на заштита на конкуренцијата, на која присуствуваа и претставници од Комисијата за заштита на конкуренцијата на Република Македонија, беше искористена за двете к...

 • Во најновото издание на специјализираното списание „Вајн адвокат“ (Wine advocate), најпознатиот светски вински критичар и една од највлијателните личности во светот на виното воопшто, Роберт Паркер, објави оценки за црвените вина „Бела вода“ и „Барово“ од бербата ...

 • Како што информираат од АД ЕЛЕМ, истражувањата ќе траат 6 месеци, а изведувачот на работите е „Градежен институт Македонија“ (ГИМ) . Врз база на теренските детални истражувања, изведувачот во рок од три месеци ќе има обврска да изработи геолошки елаборати кои понатаму ќе послужат за изр...

 • Царинската управа на Македонија минатата година наплати 67 233,72 милиони денари, што е за 6,6 проценти повеќе во однос на 2014 година, а за 1,8 проценти повеќе во однос на планираното, информира денеска директорката Наташа Радеска Крстевска на одбележувањето на 24 години од основањето на Царината к...

 • СОДРЖИНА Зоран Јовановски ФРИЖИДЕР..............14 Димитар Богов ШТЕДЕТЕ ВО БАНКА, ШТЕДЕТЕ ВО ДЕНАРИ!...............16 Александар Стојков ДВЕ МАКЕДОНИИ...............22 Фатмир Бесими ЕКОНОМСКИ АСПЕКТИ НА ЕВРОПСКАТА ИНТЕГРАЦИЈАТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА...............26 ...

 • На својот вчерашен состанок Комитетот на ФЕД (американската централна банка) за операции на отворен пазар ја остави својата сигнализирачка каматна стапка непроменета, во досегашниот распон од 0,25 до 0,5%. ФЕД оценува дека инфлацијата во САД и понатаму е под нивото што се смета за долгорочна...

 • Проект на „Пивара Скопје“ во партнерство со општините

  На одбележувањето на Меѓународниот ден за безбедност и здравје при работа – 28. aприл, Пивара Скопје, трета година по ред, продолжува со реализација на волонтерскиот проект за едукација на учениците во основните училишта на теми поврзaни со здравјето и безбедноста во училишната средина. ...

 • ТТК Банка ја продолжува промотивнатапонуда на кредитни производи за физички лица со ниски каматни стапки и поволни кредитни услови. СУПЕР станбениот кредит со НАЈНИСКА годишнаФИКСНА каматна стапка од 2,95% во првите три години, односно 6,45% годишна прилагодлива каматна стапка за останатиот п...

 • Дарко Блажевски

  Кованицата банкоосигурување има генеза од францускиот збор Banque (банка) и Assurance (осигурување) и во англиската терминологија е прифатена како Bancassurance. КонцептДруштвата за осигурување ги продаваат своите осигурителни производи преку својата директна продажна мрежа или преку дистрибутив...

 • Новиот Volkswagen Tiguan ја освои наградата „Дизајн трофи 2016“ што секоја година ја доделува специјализираниот германски магазин за автомобили „Авто Цајтунг“ за најуспешните нови развојни решенија во автомобилизмот. Новиот Tiguan доби далеку повеќе гласови пред останат...

Back to Top