• Мирјана Трајановска

  Банките нудат најразлични производи и услуги. Мерењето и искажувањето на перформансите од работењето на банките се врши со примена на утврдени сметководствени методологии, што во голем дел се хармонизирани на глобално ниво, со што пак се овозможува споредливост меѓу банките и избор од страна н...

 • Павле Гацов

  Трчањето во круг, во обид за целосна примена на постојано нови прописи и нивни измени и дополнувања, а богами и укинувања, е редовна „македонска бизнис дисциплина“?Сепак, ефектите се поразувачки, а се чувствува и замор на „материјалот“. Чашата е прелеана со последното &...

 • Мирослав Саздовски

  Од комуникациски аспект, летата во Македонија се прилично здодевни. Фактот што потрошувачите се десеткуваат поради летните одмори ги наведува компаниите своите најсилни промотивни адути да ги чуваат за есенската потрошувачка еуфорија. Рекламниот пазар го зафаќа туристичка треска која е претвор...

 • Тања Јакоби

  Што ќе биде со Грција? На крајот на јуни, во Рига, лидерите на Западниот Балкан направија чекор повеќе за приклучување на регионот кон главните европски коридори, а од новиот самит во Виена, на 23 август, се очекува продолжение на берлинската иницијатива и нов потстрек за побрза интеграција на земји...

 • Петар Дебников

  Ова лето изобилува со низа економски и финансиски случувања на глобален план, почнувајќи од повторното актуализирање на фискалната криза кај нашиот јужен сосед, па преку забавувањето на кинеската економија, падот на цените на нафтата и на суровините на светските берзи, па до сè поизвесното мо...

 • Александар Стојков

  Големата прераспределба на доходот и на богатството што се случи со приватизацијата во деведесеттите години на XX век ги трасираше патиштата на македонската економија во следните (најмалку) 50 години. Потребни се многу години макотрпна работа за делумно да се исправи историската неправда и да се убл...

 • Мирослав Саздовски

  Како и секој јуни, така и овојпат, Палатата за фестивали и зa конгреси во Кан, Франција, една недела беше најважното сврталиште за големите маркетинг директори, сопственици на маркетинг и ПР агенции, креативни директори и воопшто најважните претставници на комуникациската индустрија од целиот свет. ...

 • Дарко Булдиоски

  ШТО МОЖЕ ДА СЕ НАУЧИ ОД МАЛИТЕ СИМПАТИЧНИ СЛУГИ НА НЕГАТИВЦИТЕ? Дали те зафати жолтото лудило и тебе? Не, не зборувам за Сонцето и за топлите летни денови, зборувам за едно жолто лудило што започна пред 5 години, а овој месец кулминира. Да, мислам на Минионите, тие мали слатки жолти сферични суш...

 • Горан Петревски

  „Големите очекувања“ е насловот на познатиот роман на Чарлс Дикенс за кого одамна немам никаков интерес, но кој ми се најде во оваа прилика овозможувајќи ми да изберам соодветен наслов за колумнава. И навистина, насловот на романот сосема одговара на нашите надежи во врска со воведувањет...

 • Игор Давков

  Овој текст е напишан на 4 јули, задутре е 6 јули, понеделник, ден по референдумот на кој грчките граѓани ќе одлучат дали нивната држава ќе продолжи со мерките на штедење или ќе им каже „не“ на европските кредитори. По неплаќањето на долгот спрема ММФ, што доспеа на 30 јуни, нема дилема д...

Back to Top