• Тања Јакоби

  Што ќе биде со Грција? На крајот на јуни, во Рига, лидерите на Западниот Балкан направија чекор повеќе за приклучување на регионот кон главните европски коридори, а од новиот самит во Виена, на 23 август, се очекува продолжение на берлинската иницијатива и нов потстрек за побрза интеграција на земји...

 • Петар Дебников

  Ова лето изобилува со низа економски и финансиски случувања на глобален план, почнувајќи од повторното актуализирање на фискалната криза кај нашиот јужен сосед, па преку забавувањето на кинеската економија, падот на цените на нафтата и на суровините на светските берзи, па до сè поизвесното мо...

 • Александар Стојков

  Големата прераспределба на доходот и на богатството што се случи со приватизацијата во деведесеттите години на XX век ги трасираше патиштата на македонската економија во следните (најмалку) 50 години. Потребни се многу години макотрпна работа за делумно да се исправи историската неправда и да се убл...

 • Мирослав Саздовски

  Како и секој јуни, така и овојпат, Палатата за фестивали и зa конгреси во Кан, Франција, една недела беше најважното сврталиште за големите маркетинг директори, сопственици на маркетинг и ПР агенции, креативни директори и воопшто најважните претставници на комуникациската индустрија од целиот свет. ...

 • Дарко Булдиоски

  ШТО МОЖЕ ДА СЕ НАУЧИ ОД МАЛИТЕ СИМПАТИЧНИ СЛУГИ НА НЕГАТИВЦИТЕ? Дали те зафати жолтото лудило и тебе? Не, не зборувам за Сонцето и за топлите летни денови, зборувам за едно жолто лудило што започна пред 5 години, а овој месец кулминира. Да, мислам на Минионите, тие мали слатки жолти сферични суш...

 • Горан Петревски

  „Големите очекувања“ е насловот на познатиот роман на Чарлс Дикенс за кого одамна немам никаков интерес, но кој ми се најде во оваа прилика овозможувајќи ми да изберам соодветен наслов за колумнава. И навистина, насловот на романот сосема одговара на нашите надежи во врска со воведувањет...

 • Игор Давков

  Овој текст е напишан на 4 јули, задутре е 6 јули, понеделник, ден по референдумот на кој грчките граѓани ќе одлучат дали нивната држава ќе продолжи со мерките на штедење или ќе им каже „не“ на европските кредитори. По неплаќањето на долгот спрема ММФ, што доспеа на 30 јуни, нема дилема д...

 • Павле Гацов

  Традиционално во лето се обидуваме да пишуваме за „летни теми“. Затоа и бегаме од класични економски наслови. За жал, во економијата нема летни и лесни теми. Впрочем, нашите јужни соседи токму ова лето го допреа дното. „Допирањето на дното“ е само дескрипција – дно во е...

 • Иван Штериев

  Во септември оваа година изминуваат 20 години од основањето на Македонска берза АД Скопје. Освен основањето, Берзата го одбележува и почетокот на тргувањето во март 1996 година. Оттука јубилејната прослава на дваесетгодишнината ќе биде следнава година. Сепак, во пресрет на 20 години од Основачкото с...

 • Милан Елисковски

  Банките заземаат важно место во современите финансиски сектори и преземаат различни ризици во нивното работење. Од тој аспект, капиталот на банките е еден од клучните елементи за одржување на нивната стабилност. Голем број земји во светот ги прифатиле базелските спогодби што ја дефинираат минималнат...

Back to Top