• Емануел Рембер

  Како почетна точка ќе ја земам собата која повеќе и од самите библиотеки претставува привилегирано место за читање. Книгите наредени една врз друга на ноќната масичка крај левата страна на креветот од кои гледам само дел. Тука е и ролетната што ја пропушта светлината. Косо поставени и полуотворени л...

 • Ана Илиева

  Има нешта во животот кои немаат замена и кои ги сакаме и тогаш кога сме блиску или далеку од нив, и тогаш кога сме свесни за нивната простодушност и несовршеност. Едноставно некои работи ги прифаќаме и ги сакаме затоа што се наши. И нивната посебност е токму во тоа. А кога од нас ќе побараат да ги о...

 • Македонски Телеком поддржа идејно решение за намалување на аерозагадувањето, патентирано од професори на ФИНКИ и на Земјоделскиот факултет во Скопје. Уредите со кои се врши аеросолизација се нарекуваат турбоатомизери, истите тие кои се користат за наводнување на земјоделските површини. Со аеросолиза...

 • На конференцијата за печат на Владата на Сојузна Република Германија од 30 јануари, портпаролот на Владата информираше: „Сојузната Влада се согласи да го потпишe Протоколот на Северно-атлантскиот договор за пристапот на Република Северна Македонија. Ние сме убедени: пристапот на Северна Макед...

 • Љупчо Поповски

  Одлуката на Вселенската патријаршија Украинската православна црква да го почне процесот за автокефалност предизвика вистински земјотрес во православниот свет. Има неколку победници и губитници, а најголем од нив е рускиот претседател Владимир Путин кој ќе ја загуби улогата на бранител на верата од к...

 • Фондацијата Претприемачки сервис за млади, овој месец, го креираше онлајн курсот„Креирање на младински политики“. Курсот е наменет за јакнење на капацитетите на граѓанските организации, на младите луѓе и на останатите чинители за активно вклучување во процесите за креирање млади...

 • Емануел Рембер

  Со „Малиот Принц“ – писател за деца, со „Јужна пошта“ и „Ноќен лет“ – писател за млади, со „Воен пилот“ – политички писател, со „Тврдина“ – писател филозоф, Сент-Егзипери не заобиколува ниедна книжевна категорија. Ил...

 • Гордан Георгиев

  Македонија, тврдам, не е за никаде, и покрај напорите што секојдневно ги вложуваме да ја одржиме како таква. Напротив, ако знаеме и умееме ќе ја направиме да биде за некаде. Една од поголемите придобивки од влезот на Северна Македонија во НАТО и почнување на преговорите за влез во ЕУ ќе биде т.н. ма...

 • Ѓорѓи Јаневски

  Шестотини и педесет зборови за културниот настан на годината Терминот блокбастер (blockbuster) денес вообичаено означува ‘холивудски филм кој е направен со огромен буџет и во кој глумат големи ѕвезди’. Тоа е планетарно популарен филм кој заработува многу пари. Лингвистичкото потекло на ...

 • Јован Пехчевски

  „Радикалната транспарентност ја поттикнува добрината на толку многу начини од истите оние причини поради кои е сѐ поверојатно дека лошите работи се одвиваат зад затворени врати.“Реј Далио, американски инвеститор и филантроп Ние брзо се приближуваме до ерата на изобилство од знаење &n...

Back to Top