• Христина Лозаноска

  Во октомври годинава во Скопје ќе се одржи регионален бизнис настан посветен на промовирање на добрите практики и модерни трендови во управувањето со човечките ресурси. Организатор на оваа конференција, на која ќе зборуваат познати меѓународни говорници од оваа област, е Македонската асоцијација за ...

 • Билјана Марковиќ Стаменова

  Она што започна како иницијатива на Џон Битов Постариот, а беше разработено најпрвин од Мајк Зафировски и Џон Битов Помладиот, стана брендот Македонија2025. Во октомври годинава во Скопје повторно ќе се одржи Самитот што го организира Македонија2025. За овој првокласен настан и за широкиот спектар н...

 • Марија Томеска

  Госпоѓо Томеска, се добива впечаток дека конкуренцијата во осигурителниот сектор во Македонија станува сѐ пожестока. Какви се трендовите? Што да очекуваме во иднина? М. Томеска: Пазарот на осигурување во Македонија во изминативе години може да се каже дека е со ниска концентрација, со благ тр...

 • Кочо Анѓушев

  Ве идентификуваат со Брако од Велес, со ЕДС и со други компании, а всушност сите тие се под капата на Групацијата Фероинвест. Кажете ни малку повеќе за самата Групација, за нејзината историја, за структурата и за економските индикатори. К. Анѓушев: „Фероинвест“ функционира како ти...

 • Јелисавета Георгиева

  Повод за ова интервју е Клубот на менаџери - претприемачи кој го формиравте при Стопанската комора на Македонија. Што беше мотивацијата за формирање ваков Клуб? Ј. Георгиева: Се ставивме на целосно располагање и одговарање на барањата на нашите фирми со нашата логистика, знаењето, професионалнос...

 • Соња Шмуц

  Како е организиран бизнис секторот во Словенија во поглед на разните стопански комори, здруженија итн.? Каква е соработката меѓу разновидните субјекти? С. Шмуц: Постои голема диверзификација кај бизнис организациите насочени кон поддршка на економијата на Словенија. Има неколку комори, како ш...

 • Бобан Милошески

  Авалон продукција е бренд што одамна ги надмина границите на Македонија. Некои од концертите кои ги организирате летово се оние на Енрике Иглесијас, Дејвид Гета, Џон Њуман и Продиџи во Македонија, концертите на Симпли ред во Белград и Загреб и на Вајт снејк во Љубљана. Изгледа дека ова ќе биде му...

 • Николас Кфури

  Николас Кфури е експерт за процесот на меѓународно стратешко планирање. Како професор предавал на познати универзитети во Европа, во Северна и во Јужна Америка. Тој е и меѓународен консултант на бројни компании. Има аргентинско и италијанско државјанство. Неодамна како визитинг професор предаваше Ст...

 • Горан Обрадовиќ

  КАКО ТОА ГО ПРАВАТ ДРУГИТЕ? Господине Обрадовиќ, за почетокот на јуни во Република Македонија се закажани вонредни парламентарни избори. Во предизборниот период често главна тема е изборниот список, начинот на гласање итн. Повод за ова интервју е да им овозможиме на читателите да видат како тоа ...

 • Димитар Богов

  Гувернере Богов, оваа година Народна банка на Република Македонија прославува 70 години централно банкарско работење во нашава земја. Како ќе го одбележи НБРМ овој убав јубилеј? Д. Богов: 70 години централно банкарско работење е навистина значаен јубилеј. Одлучивме да го прославиме нестандард...

Back to Top