• Оперативната добивка пред камати, оданочување и амортизација (EBITDA) на крајот од 2018 година е зголемена за 3,3 % во споредба со претходната година, додека нето - добивката бележи раст од 2,5 %. Вкупниот број корисници на широкопојасен интернет изнесува 196,3 илјади и е зголемен за 1,2 % споредено...

 • Верица Хаџи-Смилевска

  Платежни практики во ЕвропаПостои позитивен тренд во подготвеноста на клиентите за навремено плаќање низ цела Европа, но сепак има простор за подобрување бидејќи кај секоја петта издадена фактура се забележува доцнење на плаќањето. Доцнењето на плаќањата и неисполнувањето на обврските за плаќање пре...

 • Оваа сезона Тимберленд (Timberland) го претставува Бруклин (Brooklyn), модел инспириран од ретро стилот како потсетување на автентичната ДНК на брендот. Направени за вљубениците во 90-тите, патиките Бруклин (Brooklyn) се уште едно дополнување во палетата на брендот, производ наменет за авантури на...

 • Копаоник бизнис форумот, што се одржува од 3 до 6 март 2019 година, деновиве е епицентар на економските случувања на Балканот. На едно место, повеќе од 1.500 учесници, вклучувајќи истакнати професори, државни претставници, членови на дипломатскиот кор, стопанственици, домашни и странски инвеститори,...

 • Од 1.март 2019 нов генерален директор на Пивара Скопје е Дан Тимотин. Тој на оваа функција доаѓа по Владимир Косијер, кој заминува на нова раководна позиција во системот на Coca-ColaHBC, како менаџер за продажба за Русија. Новиот генерален директор на Пивара Скопје, Дан Тимотин е искусен менаџер ко...

 • Штаермеркише Банк унд Шпаркасен АГ Грац потпиша договор за купопродажба на акции со Сосиете Женерал со цел да се стекнат со сите акции во сопственост на Сосиете Женерал во Охридска Банка Сосиете Женерал (ОБСЖ) во Република Северна Македонија, кои претставуваат околу 74,53% од уделот во капиталот на ...

 • Дарко Булдиоски

  Во дигиталниот свет потребни се само неколку минути за 10-тина пати да се стесни и да се прошири пребарувањето до совршениот производ. Речиси и да не постои предавање, книга, упатство за (дигитален) маркетинг, а да не се спомне, да не се објасни и да не се потенцира важноста на класичната маркетинг...

 • Нов забележителен успех постигнаа вината на „Тиквеш“ и „Домен Лепово“ на првите два годинешни престижни вински натпревари што се одржуваат во Европа и Азија. На годинешното пролетно оценување на вината во рамки на најголемиот вински натпревар во Германија и еден од најпрест...

 • Јован Пехчевски

  „Иднината никако да дојде, минатото никако да си отиде, а ние овде глумиме сегашност.“Горан Стефановски, драматург и писател Неодамна разговарав со еден од моите блиски соработници кои живеат во САД – откако му го честитав Денот на благодарноста, ми се пожали дека денот му бил ...

 • Никола Поповски

  Прашањето за улогата на државата во економскиот живот е едно од најстарите и можеби суштински прашања на економијата и на економската наука. Тоа уште од почетокот на современата економска наука, па до денес не само што е постојано присутно туку е и контроверзно прашање за кое дебатираат многу економ...

Back to Top