• СОДРЖИНА Зоран Јовановски НЕПРИЈАТНО ЗАТИШЈЕ..............14 Штефан Петер ВО ИЗМИНАТИТЕ 10 ГОДИНИ ВЛОЖИВМЕ НАД 300 МИЛИОНИ ЕВРА ВО ДИСТРИБУТИВНАТА МРЕЖА...............18 Анита Ангеловска-Бежоска Ана Митреска ОГРАНИЧУВАЧКИ ФАКТОРИ НА РАСТОТ НА ЕКОНОМИИТЕ ОД ЦИЈИЕ.................

 • Дарко Булдиоски

  Најголемите хејтери често стануваат најлојални фанови, но патот од една до друга крајност не е многу комплексен, ама не е ни краток Една стара поговорка вели: можеби ти не се занимаваш со интернет, ама интернетот се занимава со тебе. Никому, апсолутно никому не му е сеедно што и како се зборува ...

 • Александар Стојков

  Статистиката за надворешната трговија знае да биде една од најздодевните рубрики во ТВ вестите. Во тие моменти повеќето гледачи нервозно го бараат далечинскиот управувач во обид веднаш да го сменат каналот. Тоа е најмудрата реакција на нападот од голи статистички факти препишани од соопштенијата на ...

 • Мирослав Саздовски

  Веројатно за ова прашање можете да добиете опширни одговори што, иако секој засебно ќе изгледа логично, често меѓусебно ќе бидат дијаметрално спротивни. Разликата секако ќе биде во наклонетоста на оној кој го прашувате. Најголемиот број маркетинг професионалци кои работат во специјализираните мар...

 • Игор Давков

  Станбената изградба и побарувачката за станови посебно во Скопје во изминатава година покажа забележителен раст како во смисла на број на трансакции, така и во смисла на новозапочнати проекти на пазарот. Хендикеп е што во државава не постои официјална статистика за бројот на реализирани транса...

 • Горан Петревски

  Без сомнение, Глобалната финансиска криза и Големата рецесија од 2008 година (понатаму, Кризата) ќе останат забележани како едни од најзначајните епизоди во економската историја по Втората светска војна. Се разбира, крупните настани не можат да не остават силен печат врз економската наука. Во ...

 • Агенцијата одлучи да се повлече националната Рејтинг агенција МИРА (MIRA) од Русија, која претставува заедничка компанија со рускиот информациски сервис „Интерфакс“. Одлуката за повлекување е поради новите законски измени и, како што наведуваат од Агенцијата, поради останатите потенцијал...

 • На годинешната Конференција на Македонска берза свое обраќање имаше и гувернерот на НБРМ, Богов. Тој зборуваше за тоа како да се дојде до поефикасен пазар на капитал во Република Македонија. За тоа каков пазар на капитал ѝ треба на Македонија Прашањето е каков пазар на капитал ѝ треба на Македо...

 • Горан Марковски

  Почетокот на 2016 година на пазарите на капитал во светот се карактеризира со невообичаено изразена волатилност и силен пад на индексите на берзите во развиените и во растечките економии. Во текот на јануари и на февруари 2016 година, голем дел од индексите на светските берзи се вратија на нивото...

 • Аргентина потпиша договор со американските хеџ фондови со кој ќе го реши долгорочниот спор за исплатата на долговите и така повторно ќе може да се задолжува на светските финансиски пазари. Аргентина според договорот ќе исплати 4,6 милијарди долари на фондовите кои ја тужеа државата. Овие фондови евт...

Back to Top