• Блиц свет

  Бруто домашниот производ на Русија во вториот квартал забележа пад од само 0,6 %, што претставува двојно намалување од падот во првиот квартал кој изнесуваше 1,2 %. Според министерот за економски развој Алексеј Улјокаев состојбата на руската економија во ралниот сектор бележи подобрување, па в...

 • Блиц свет

  Според податоците на Заводот за статистика на Словенија, невработеноста во јуни паднала за 0,3 процентни поени на месечно ниво и сега се наоѓа на 10,8 проценти. На годишно ниво, тоа претставува пад од 1,2 процентни поени, а за првпат по 2010 година номиналниот број на невработени лица е паднат...

 • Блиц свет

  Во последниот месечен извештај, германската централна банка Бундесбанк предложи зголемување на старосната граница за пензионирање на Германците од 65 на 69 години. Според Банката, Пензискиот фонд без соодветни реформи може да се соочи со финансиски проблеми за неколку декади. Анализата покажув...

 • Блиц свет

  Грција оствари примарен буџетски суфицит од 3,57 милијарди евра за првите седум месеци од годинава, 874 милиони евра повеќе од предвидените и 140 милиони евра помалку од суфицитот остварен минатата година. Најголемото остварување во првото полугодие е кај буџетските расходи кои изнесувале 28,8...

 • TTK банка

  ТТК Банка е избрана за Национален шампион на Европските бизнис награди, спонзорирани од RSM International, во категоријата Награда за иновација. Најголемиот престижен европски бизнис натпревар, поддржан од бизнис лидери, академици, медиуми и политички претставници од цела Европа, има за цел да...

 • Вип оператор

  Вип со задоволство ја најавува новата промоција во постпејд сегментот на мобилната телефонија, Vip Mobile Promo, со која корисниците добиваат можност за неограничена комуникација и тоа со намалена месечна претплата цела година. Ова е единствена можност за сите приватни и бизнис корисници кои...

 • Блиц свет

  Со освоени 66,3 поени, Швајцарија го зазеде првото место како најиновативна економија според последниот Извештај на Обединетите нации. Зад неа, на второ место, се најде Шведска со 63,6 поени, а над 60 поени добија уште Велика Британија и САД, на третото и na четвртото место соодветно. Највпеча...

 • Според најавите што доаѓаат од бугарскиот премиер Бојко Борисов двете земји се согласиле да оформат работни групи со цел изнаоѓање модалитети за рестартирање на проектот. Една од главните точки за која се бара компромис е таканаречениот „трет енергетски пакет“ на Европската Унија, ...

 • СОДРЖИНА Зоран Јовановски НАЈГОЛЕМИОТ НЕУСПЕХ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ВО ИЗМИНАТИТЕ 25 ГОДИНИ..............14 Герхард Фабиш, Групација Штаермеркише Шпаркасе СО КЛИЕНТИТЕ СМЕ И ВО ДОБРИ И ВО ЛОШИ ВРЕМИЊА...............16 Горан Петрески КОЛКУ ПОВЕЌЕ, ТОЛКУ ПОДОБРО...............

 • Мирослав Саздовски

  Изминатиов месец, токму пред гласањето за „Брегзит“ во Обединетото Кралство, за првпат во историјата каматната стапка на 10-годишните државни обврзници на Германија падна под нулата. Несигурноста од евентуалните успешни резултати од гласањето за „Брегзит“ (нешто што сег...

Back to Top