• Павле Гацов

  КРАТКА АНАЛИЗА НА ПРЕДЛОГОТ ЗА ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА МИНИМАЛНАТА ПЛАТА Ако биде усвоен предлогот на опозицијата за зголемување на минималната плата, тој ќе израдува еден дел од вработените во некои дејности (текстил, кожа, земјоделие, градежништво), за другите ќе предизвика (можеби) мало поместување на пл...

 • Елена Парнарџиева Станоевска

  ПРИМЕНАТА НА МЕЃУНАРОДНИТЕ ПРИЗНАТИ ИСКУСТВА, КАКО И СЛЕДЕЊЕТО НА УНИВЕРЗАЛНО ПРИФАТЛИВИТЕ СТАНДАРДИ И КОДОВИ НА БАНКАРСКОТО РАБОТЕЊЕ Е НЕОПХОДЕН ПРЕДУСЛОВ ЗА ЗАЈАКНУВАЊЕ НА ДОМАШНАТА ФИНАНСИСКА АРХИТЕКТУРА. Сè покомплексниот современ банкарски систем и потребата од меѓународна хармонизација...

 • Саша Грујевски

  ЗАБАВЕН ЕКОНОМСКИ РАСТ „Кога дуваат ветровите на промени, некои градат ѕидови, а некои ветерници„ - беа зборовите на кинескиот премиер Ли Кекианг на светскиот економски форум во Давос во јануари оваа година. Модернизацијата на финансискиот систем се очекува да доведе до напуштање на ...

 • Сем Вакнин

  Два дена откако Кина дозволи слободниот пазар да одреди рамнотежна цена за навидум конвертибилниот јуан, валутата падна за 4%. Тоа е одраз на надоаѓачкиот економски колапс во Кина, што јас го предвидов уште во 2011 година. Внимателно го бирам зборот „колапс“ наместо „криза&ld...

 • Горан Петревски

  Насловот на оваа колумна (во превод: Што да се прави?) е позајмен од две познати дела - романот на Николај Чернишевски и политичкиот памфлет на Владимир Илич Ленин. Непосредниот поттик за пишување на колумнава се бројните одлични статии на неколку мои колеги, објавени во минатите броеви на ист...

 • Игор Давков

  Македонските банки во изминативе неколку години успeаjа да одржат солидно ниво на испорака на кредити во економијата. Стапката на раст на вкупните кредити во 2014 година беше некаде трипати повисока од стапката на раст на БДП, или 9,9%. Во согласност со последните расположливи податоци, банкит...

 • Мирјана Трајановска

  Банките нудат најразлични производи и услуги. Мерењето и искажувањето на перформансите од работењето на банките се врши со примена на утврдени сметководствени методологии, што во голем дел се хармонизирани на глобално ниво, со што пак се овозможува споредливост меѓу банките и избор од страна н...

 • Павле Гацов

  Трчањето во круг, во обид за целосна примена на постојано нови прописи и нивни измени и дополнувања, а богами и укинувања, е редовна „македонска бизнис дисциплина“?Сепак, ефектите се поразувачки, а се чувствува и замор на „материјалот“. Чашата е прелеана со последното &...

 • Мирослав Саздовски

  Од комуникациски аспект, летата во Македонија се прилично здодевни. Фактот што потрошувачите се десеткуваат поради летните одмори ги наведува компаниите своите најсилни промотивни адути да ги чуваат за есенската потрошувачка еуфорија. Рекламниот пазар го зафаќа туристичка треска која е претвор...

 • Тања Јакоби

  Што ќе биде со Грција? На крајот на јуни, во Рига, лидерите на Западниот Балкан направија чекор повеќе за приклучување на регионот кон главните европски коридори, а од новиот самит во Виена, на 23 август, се очекува продолжение на берлинската иницијатива и нов потстрек за побрза интеграција на земји...

Back to Top