• Кирко Бошкоски

  Фудбалот одамна стана мега бизнис, а фудбалските тимови се претворија во вистински машини за правење пари. Една неодамнешна анализа на американски „Форбс“ резултираше со ранг листа на 20 највредни фудбалски тимови. Рангирањето е направено со користење на јавно достапни податоци и п...

 • Шпаркасе

  Шпаркасе Банка Македонија АД Скопје го зголеми своето сопственичко учество во друштвата Македонска берза за хартии од вредност АД Скопје и Централен депозитар за хартии од вредност АД Скопје, преку купување на дополнителен пакет обични акции со право на глас. Со донесеното Решение од страна на Комис...

 • Марјан Петрески

  Години без криза или кризата следува? Во економска смисла, Латинска Америка потсетува на високи стапки на екстремна сиромаштија, голема доходна нееднаквост во општествата, неретко високи стапки на инфлација и депресирачки валути проследени со валутни кризи. Но, Латинска Америка помина низ Голема...

 • Сашо Арсов

  Веќе најавивме дека во овој дел ќе зборуваме за формулирањето на индивидуалната портфолио стратегија. Станува збор за процес низ кој треба најпрво да се идентификуваат каратеристиките на личноста и нејзините цели во поглед на инвестирањето, што потоа треба да послужи како основа за формирање на порт...

 • Тања Јакоби

  Дали го гризнавме јаболкото на сознанието?Ако го прашате Џон Ралстон Сол, канадски теоретичар, романсиер и есеист, прашањето на смислата на глобализацијата лесно може да се смести во една единствена кеса со јаболка. Во паузата меѓу претставувањето на својата книга на Белградскиот саем на книги пр...

 • Ауди

  Audi е "Најиновативен премиум бренд" Audi е добитник на три награди за автомобилски иновации. Наградите се доделуваат од страна на институтот за истражување „Центар за автомобилско управување (CAM) и PricewaterhouseCoopers AG (PwC). Audi ја освои главната награда „Најиновативен премиум ...

 • Михајло Борозанов

  Да се хеџира или не, прашање кое не е ново, но е апсолутно актуелно во современиот бизнис и не гледам причина која тоа би го променила во блиска иднина. Прашањето е можеби едноставно, но одговорот дефинитивно не е, посебно од аспект на корпорациите од чија перспектива и ќе биде разгледано ова прашањ...

 • Што покажува најновото истражување на Советот на странски инвеститори во Македонија? Направено е во периодот март-април 2016 година и вклучува 118 компании членки на овој Совет. •Оценка за 2015 година на економски план: 68% од фирмите ја оцениле како задоволителна •Какви се очекувања...

 • Зоран Јовановски

  Поминаа скоро месец дена од шпекулативниот напад врз денарот и големата нервоза што во таа прилика настана и кај населението и кај фирмите. Народна банка на Република Македонија реагираше, при што главната мерка за смирување на состојбата беше зголемувањето на основната каматна стапка од 3,25%...

 • Александар Стојков

  Инфраструктура во две брзиниМакедонија е земја на контрасти, земја која влегува во првата половина на XXI век со инфраструктура во две брзини. Телекомуникациската инфраструктура забрзано се подобрува со што се намалува дигиталниот јаз во однос на напредните економии. На пример, македонските те...

Back to Top