• Почнувајќи од следниот месец, револуционерните филтри ќе се вградуваат во системот за климатизација на сериските модели: Audi A1, A3, Q3 и TT, додека новиот Audi Q2 ќе биде опремен со вакви филтри при неговото лансирање на пазарот. Компактните модели на Audi од јуни ќе се продаваат со нови филтр...

 • Дарко Булдиоски

  Маркетингот преку содржина добива нова димензија, оваа година вклучува многу видео, транспарентност и нова виртуелна реалност Три месеци во 2016 година, и веќе се чувствува промена и на нашиот пазар, и можеби е тоа само до мене, не знам. Но, во секој случај изминативе месеци почесто среќавам брендо...

 • Никола Главинче

  Последните случувања и актуелности поврзани со потешкотиите за наплата на побарувањата на доверителите од познати компании кои западнаа во неликвидност, односно неможност да ги исплатат доспеаните обврски за купена, а ненаплатена стока или дадени услуги го отворија прашањето, кое континуирано ...

 • Благица Петрески

  Според угледниот магазин „Бизнис инсајдер“, Македонија е земја со убедливо најниски даноци на бизнисот во светот, со ефективна даночна стапка од само 7.4 %. Но, за релативно краток временски период од околу седум години јавниот долг се дуплираше, од 23 % на крајот од 2008 година на 46.5 ...

 • Компанијата „Порше Македонија“ денеска во салонот на Порше Скопје го претстави новиот модел на Volkswagen Tiguan, спортско возило кое поставува нови стандарди во поглед на дизајнот, комфорот и функционалноста што еден автомобил може да ги понуди. “Денеска ја претставуваме вт...

 • Графиконот покажува дека просечната исплатена бруто-плата во Република Македонија веќе неколку години е нешто над 500 евра. Последните три години регистрираме раст на просечната бруто-плата. Притоа номиналниот годишен раст, декември во однос на декември од претходната година, изнесуваше минима...

 • Зоран Јовановски

  Прашање 1 – Што вели теоријата за зголемувањето на основната каматна стапка од страна на централната банка? Основна каматна стапка е онаа каматна стапка што Народна банка на Република Македонија им ја плаќа на оние што ќе купат благајнички записи што таа ги издава. Основната каматна ста...

 • Водечкиот композитен индекс ја прогнозира економската активност во Република Македонија врз основа на комбинирање индикатори за кои се смета дека ѝ претходат на економската активност со време на прогнозирање од околу шест месеци нанапред. Некои индикатори што ги комбинира овој индекс се: број на нев...

 • Грција за време на неколкуте кризни години загубила инвестиции во однос на инфраструктурата во износ од 50 милијарди евра, покажуваат резултатите од истражувањето цитирано од грчкиот весник „Имерисија“. Податоците од истражувањето покажуваат дека во периодот на кризата во Грција биле реа...

 • Грција и формално го потпиша договорот вреден 368,5 милиони евра со кој на кинеската компанија „Коско шипинг компани“ ѝ продаде удел од 67 % од најголемото грчко пристаниште „Пиреја“. Во присуство на премиерот Алексис Ципрас, договорот од грчка страна го потпиша претседателот...

Back to Top