• Новата развојна банка БРИКС го одобри првиот пакет кредити, во вредност од 811 милиони долари, за четири проекти во Бразил, во Кина, во Јужноафриканската Република и во Индија. Проектите во овие земји се однесуваат на развојот на обновливите извори на енергија. Одлуката за одобрување на првиот пакет...

 • Во своето денешно соопштение Народна банка на Република Македонија (НБРМ) соопштува дека на редовната седница на нејзиниот Комитет за оперативна монетарна политика на НБРМ, одржана на 3 мај 2016 година, е одлучено каматната стапка на благајничките записи, како основна каматна стапка, да биде зголеме...

 • Меѓународната конференција, организирана од страна на Комисијата за заштита на конкуренцијата на Република Србија, посветена на политиката на заштита на конкуренцијата, на која присуствуваа и претставници од Комисијата за заштита на конкуренцијата на Република Македонија, беше искористена за двете к...

 • Во најновото издание на специјализираното списание „Вајн адвокат“ (Wine advocate), најпознатиот светски вински критичар и една од највлијателните личности во светот на виното воопшто, Роберт Паркер, објави оценки за црвените вина „Бела вода“ и „Барово“ од бербата ...

 • Како што информираат од АД ЕЛЕМ, истражувањата ќе траат 6 месеци, а изведувачот на работите е „Градежен институт Македонија“ (ГИМ) . Врз база на теренските детални истражувања, изведувачот во рок од три месеци ќе има обврска да изработи геолошки елаборати кои понатаму ќе послужат за изр...

 • Царинската управа на Македонија минатата година наплати 67 233,72 милиони денари, што е за 6,6 проценти повеќе во однос на 2014 година, а за 1,8 проценти повеќе во однос на планираното, информира денеска директорката Наташа Радеска Крстевска на одбележувањето на 24 години од основањето на Царината к...

 • СОДРЖИНА Зоран Јовановски ФРИЖИДЕР..............14 Димитар Богов ШТЕДЕТЕ ВО БАНКА, ШТЕДЕТЕ ВО ДЕНАРИ!...............16 Александар Стојков ДВЕ МАКЕДОНИИ...............22 Фатмир Бесими ЕКОНОМСКИ АСПЕКТИ НА ЕВРОПСКАТА ИНТЕГРАЦИЈАТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА...............26 ...

 • На својот вчерашен состанок Комитетот на ФЕД (американската централна банка) за операции на отворен пазар ја остави својата сигнализирачка каматна стапка непроменета, во досегашниот распон од 0,25 до 0,5%. ФЕД оценува дека инфлацијата во САД и понатаму е под нивото што се смета за долгорочна...

 • Проект на „Пивара Скопје“ во партнерство со општините

  На одбележувањето на Меѓународниот ден за безбедност и здравје при работа – 28. aприл, Пивара Скопје, трета година по ред, продолжува со реализација на волонтерскиот проект за едукација на учениците во основните училишта на теми поврзaни со здравјето и безбедноста во училишната средина. ...

 • ТТК Банка ја продолжува промотивнатапонуда на кредитни производи за физички лица со ниски каматни стапки и поволни кредитни услови. СУПЕР станбениот кредит со НАЈНИСКА годишнаФИКСНА каматна стапка од 2,95% во првите три години, односно 6,45% годишна прилагодлива каматна стапка за останатиот п...

Back to Top