• Грција за време на неколкуте кризни години загубила инвестиции во однос на инфраструктурата во износ од 50 милијарди евра, покажуваат резултатите од истражувањето цитирано од грчкиот весник „Имерисија“. Податоците од истражувањето покажуваат дека во периодот на кризата во Грција биле реа...

  • Грција и формално го потпиша договорот вреден 368,5 милиони евра со кој на кинеската компанија „Коско шипинг компани“ ѝ продаде удел од 67 % од најголемото грчко пристаниште „Пиреја“. Во присуство на премиерот Алексис Ципрас, договорот од грчка страна го потпиша претседателот...

  • Американските корпоративни гиганти како „Епл“, „Џенерал електрик“ и многу други сокриле повеќе од 1 400 милијарди долари во странските даночни оази – тврди американската непрофитабилна организација „Оксфам“. Организацијата се насочува кон огромната добивка к...

  • Договорот за продажба го потпишаа српскиот министер за економија Жељко Сертиќ и претседателот на „Хестил“ Ју Јонг. На потпишувањето на договорот присуствувале и српскиот премиер Александар Вучиќ, претставници од дипломатскиот кор и многу угледни личности од јавниот сектор на Србија. &bdq...

  • Новата развојна банка БРИКС го одобри првиот пакет кредити, во вредност од 811 милиони долари, за четири проекти во Бразил, во Кина, во Јужноафриканската Република и во Индија. Проектите во овие земји се однесуваат на развојот на обновливите извори на енергија. Одлуката за одобрување на првиот пакет...

  • Во своето денешно соопштение Народна банка на Република Македонија (НБРМ) соопштува дека на редовната седница на нејзиниот Комитет за оперативна монетарна политика на НБРМ, одржана на 3 мај 2016 година, е одлучено каматната стапка на благајничките записи, како основна каматна стапка, да биде зголеме...

  • Меѓународната конференција, организирана од страна на Комисијата за заштита на конкуренцијата на Република Србија, посветена на политиката на заштита на конкуренцијата, на која присуствуваа и претставници од Комисијата за заштита на конкуренцијата на Република Македонија, беше искористена за двете к...

  • Во најновото издание на специјализираното списание „Вајн адвокат“ (Wine advocate), најпознатиот светски вински критичар и една од највлијателните личности во светот на виното воопшто, Роберт Паркер, објави оценки за црвените вина „Бела вода“ и „Барово“ од бербата ...

  • Како што информираат од АД ЕЛЕМ, истражувањата ќе траат 6 месеци, а изведувачот на работите е „Градежен институт Македонија“ (ГИМ) . Врз база на теренските детални истражувања, изведувачот во рок од три месеци ќе има обврска да изработи геолошки елаборати кои понатаму ќе послужат за изр...

  • Царинската управа на Македонија минатата година наплати 67 233,72 милиони денари, што е за 6,6 проценти повеќе во однос на 2014 година, а за 1,8 проценти повеќе во однос на планираното, информира денеска директорката Наташа Радеска Крстевска на одбележувањето на 24 години од основањето на Царината к...

Back to Top