• Претседателот на Стопанската комора на Србија Марко Чадеж и претседателот на Стопанската комора на Македонија Бранко Азески на средба во Скопје се согласија дека економската соработка меѓу двете земји треба и мора да оди пред политиката и во таа смисла апелираа до владите на двете земји да направат ...

 • Инфраструктурни објекти во прекуграничната зона, заштита на заедничкото природно и културно наследство, поволни здравствени и едукативни услуги, подобри услови за бизнис, се дел од активностите од Програмата за прекугранична соработка меѓу Македонија и Грција, кои беа посочени при презентацијата на ...

 • Јавното претпријатие за државни патишта потпиша договор за реконструкција на патот Скопје - Македонски Брод, кој проаѓа низ Резерватот Јасен, со фирмата Ескаватори-МК. Со договорот вреден 101 милион денари треба да се обнови делницата од мостот кај селото Близанско до месноста Калуѓерец, во должина ...

 • Според извештајот од Регистарот на цени на Агенцијата за катастар на недвижности, во третиот квартал од 2016 година постои намалување на непродадените станови за 35 и раст на становите кои се во градба од 363 станови, кои треба да бидат довршени и понудени на пазарот на недвижности во споредба со вт...

 • Лидија Георгиева

  Овој профил кај нас е малку познат, иако е корисен за компаниите кои посветуваат внимание на својот имиџ и сакаат да имаат константно добри резултати во продажбата. Кај нас постојат неколку агенции, но покрај тоа разговарав и со сопственици на бутици на странски брендови во Скопје, кои знаат дека во...

 • Најголемиот финансиер на проектот, Европската банка за обнова и развој (ЕБОР), ја откажа финансиската поддршка на Хидроелектраната Бошков мост, која беше планирано да се гради во Националниот парк Маврово. Договорот за заем меѓу ЕБОР и ЕЛЕМ, вреден 65 милиони евра, беше потпишан при крајот на 2011 г...

 • Лидија Георгиева

  Tерминот кој се користи на глобално ниво е сикрет шопер (secret shopper), тој/таа е скриен сојузник на маркетинг секторот во големите брендови, инспектор, купувач на луксуз, неговата/нејзината задача е да патува на сите континенти, секаде каде што брендот-нарачател има свои бутици. Mисијата е деталн...

 • Лидија Георгиева

  Терминот што се користи на глобално ниво е сикрет шопер (secret shopper), тој/таа е скриен сојузник на маркетинг секторот во големите брендови, инспектор, купувач на луксуз, неговата/нејзината задача е да патува на сите континенти. Секаде каде што брендот нарачател има свои бутици, мисијата е деталн...

 • СОДРЖИНА Зоран Јовановски КОМУ МУ ВЕРУВАТЕ?..............12 Томи Ахонен СЛЕДНАТА ДЕЦЕНИЈА Е ЗЛАТНОТО ДОБА НА МОБИЛНАТА ТЕЛЕФОНИЈА...............16 Лидија Георгиева ЧИСТ ВОЗДУХ: ОСНОВНО ПРАВО ИЛИ ОСНОВНА ЧОВЕКОВА ПОТРЕБА...............25 Елеонора Запрова СЕ ФОКУСИРАМЕ Н...

 • Моето очекување за 2017 не е многу оптимистичко, имајќи предвид дека очекувам изборите да дадат некаква насока за разрешувањето на политичката криза, но не и да ја разрешат. Оттука, економијата можеби во одредена мера ќе се ослободи од стегите на политичката ситуација, меѓутоа тоа нема да биде довол...

Back to Top