• Со спроведување на прегледите во самата компанијата покрај што се прави вистински потег на искрена грижа за здравјето и добросостојбата на жените од сите возрасти вработени во компанијата, уште и се поттикнуваат на самосвесност за потребата од редовни прегледи. Повеќе од 300 жени вработени во Вита...

 • Вкупните странски директни инвестиции (СДИ) во Република Северна Македонија од 1997 до 2017 година изнесувале 4,7 милијарди евра и имаат ниско учество во бруто домашниот производ на државата. Најголеми директни инвестиции во овој период се дојдени од Холандија, а потоа следат Австрија, Грција, Слове...

 • Мирослав Саздовски

  РетроспективаКако се доближува крајот на годинава, две нешта почнуваат да доминираат во јавниот дискурс: едното е заокружување на постигнувањата, премерување на направеното и колку тоа се разликува од очекувањата, сумирање, салдирање, повлекување црта на резултатите – еден вид оценка на година...

 • ЕВН ја почна изградбата на полигонот за тренинг на млади електромонтери и електричари во електротехничкото училиште Михајло Пупин во Скопје. Со работа на полигонот и на ЕВН-кабинетот младите добиваат можност да се едуцираат, да одржуваат практикантска работа и да се обучуваат според европските станд...

 • Граѓани на Европа, Си земав за слобода да ви се обратам директно, не само во име на историјата и на вредностите што нè обединуваат. Зашто немаме време за губење. За неколку недели, европските избори ќе бидат решавачки за иднината на нашиот континент. Никогаш од Втората светска војна досега ...

 • Мирослав Саздовски

  Синиот бран на „мидтермс“ доби розова нијанса Веќе во неколку броеви на Економија и бизнис разврската за БРЕГЗИТ ја оставаме да „крчка“, морам да признаам, со мала доза на сласт, гледајќи ги тамошните „хардлајнери“ како се прпелкаат во својата каша која ја замеша...

 • Гордан Георгиев

  Силно, речиси громогласно одекна веста во светските медиуми дека Грција и Македонија успеале да го решат проблемот кој никој не го разбираше. Овој гласен гром го проследија и позитивни татнежи од речиси сите релеватни политички лидери во светот. Дури и Доналд Трамп твитна за Македонија. Светот, на к...

 • Со цел да се поттикне развојот на креативноста кај студентите, нивното лично и професионално профилирање како и подготвеноста за соочување со идни професионални предизвици „Алкалоид АД Скопје“ потпиша „Меморандум за соработка“ за програмата за практикантство со уште два факул...

 • Лидија Георгиева

  Задоволство ми е токму со овој роденденски текст да ја започнам седмата година од дружбата со Економија и бизнис. Јануари го чувствувам како месец на ревитализација, па сакав да истражам една визија за нас, можеби повистинита (или барем исто толку) од онаа на политичарите која, за жал, доминира во н...

 • Важните прашања заслужуваат да бидат разгледувани со внимание и на соодветен начин. Наспроти тоа во нашава земја дискусиите за вакви прашања најчесто веднаш се ставаат во дневно-политички контекст и со такви „наочари“ се зазема личен став, се влегува во „ров“ и продолжува ...

Back to Top