• Проектите таргетираат неколку целни групи: лица со попреченост кои ќе добијат обука и можност да работат во угостителскиот сектор; социјално загрозени лица од Преспа кои ќе научат како да одгледуваат органски производи и да се вклучат во социјално претприемништво; како и деца и млади кои ќе имаат мо...

 • На 17.7.2019 година во Охрид, претседателот на Стопанската комора на Македонија, Бранко Азески, оствари работна средба со раководството на „Костал Груп“, предводено од Каи Кникман, претседател и главен извршен директор на „Леополд Костал“ ДОО, со седиште во Луденшајд, Германи...

 • Дефинитивно, иднината на автомобилската индустрија е електрична. Иако на улиците, сè уште, доминираат возила со мотори на внатрешно согорување, сепак оваа слика нема уште долго да ја гледаме. Сите, дури и најголемите скептици, сфатија и прифатија дека возилата на погон на струја сè пов...

 • „М6 Еден Срб“ одлучи да се прекине договорот за БИП со Агенцијата за стечај. Со тоа, БИП престанува да работи. „Верувавме во можностите за развој на една од најголемите пиварници во регионот и со ентузијазам тргнавме во обнова пред две години. Се обидовме да направике нешто позити...

 • Business Elite Awards (businesseliteawards.com) е бренд на Global Top Brands Awards специјално креиран да препознае и даде признание на најуспешните бизнисмени ширум светот и да ги поврзе меѓусебно со цел зголемување на можностите за проширување на нивниот бизнис и зголемување на профитот. Бидејќи г...

 • Речиси секој од нас искусил како е да седите во домашна атмосфера, заедно со најблиските пријатели и да ја добиете пицата што сте ја нарачале на телефон. Или, едноставно, со еден клик, не треба ниту да го напуштате Вашиот дом, а сепак да го добиете вашето јадење. Во Македонија постои и една многу и...

 • Мирче Јовановски, новинар

  Компаниите од енергетскиот сектор се меѓу најголемите кај нас, а некои и меѓу најпрофитабилните. Со предвидените инвестиции во наредните години тие значајно можат да придонесат стопанскиот раст да биде поголем. За енергетскиот сектор често се вели дека е крвотокот на секое стопанство. Но, тој исто ...

 • Мирче Јовановски, новинар

  Граѓаните стравуваат дека либерализацијата ќе доведе до поголеми сметки за струја. Што велат надлежните?Првиот човек на АД ЕСМ, Драган Миновски, вели дека во однос на цената на електрична енергија и воведувањето на правото на избор може да се очекува само позитивно да влијае врз цените што овие кате...

 • Мирче Јовановски, новинар

  Првиот човек на компанијата, Сашо Василевски, вели дека електромобилноста се наметнува како иднина и таа е особено добра од аспект на заштита на животната средина.„МЕПСО ги следи светските трендови и проактивно дејствува кон новите предизвици. Во соработка со реномирани странски консултанти из...

 • Мирче Јовановски, новинар

  Во Струга, од 15 до 17 мај, ќе се одржи вториот Македонски енергетски форум каде што главна тема ќе биде енергетската транзиција, зголеменото учество на обновливите извори на енергија и унапредување на енергетската ефикасност.„Очекуваме присуство на еминентни претставници од владиниот, академс...

Back to Top