• Во околината на Белград наскоро се очекува да почне склопување на првиот автомобил на струја – аксиос. Малото градско возило се очекува да излезе на пазарот во септември и да се продава по цена од само 10 илјади евра. Со него ќе може да се помине и до 140 километри со едно полнење, а максим...

 • На 29ти јуни во организација на Клиар Вју Бизнис Тренинг Центар, втора година по ред ќе се оддржи Конференција за предизвиците на транзиција на семејните бизниси Импресиите од минатогодишната конференција се одлични. Конференцијата беше посетена од 120 слушатели, поголемиот дел од нив сопствени...

 • Во овогодишниот извештај, Европската канцеларија за борба против измами „ОЛАФ“ (OLAF) пресметала 888 милиони евра исплатени врз основ на неоправдани барања во 2015 година. Тоа претставува намалување од само 0,1 % од минатогодишните 901 милион евра, а сочинува околу 0,6 % од Буџетот за...

 • Според овогодишното истражување на швајцарскиот Институт за компетитивност „ИМД“ (IMD), по три години пауза, Хонгконг повторно е на чело на земјите чии економии се најкомпетитивни. Меѓу најважните карактеристики според кои економијата на Хонгконг го бележи овој успех се смета поддршка...

 • Јорданка Кацарска

  Од 9 до 20 мај во Скопје се одржа деветтото издание на Проектот Лидер. Оваа интензивна десетдневна програма „Македонија 2025“ ја организираше во соработка со Школата за бизнис „Ричард Ајви“ од Канада, која е една од најдобрите институции во светот за изучување на економијата,...

 • OCTAVIA

  Новиот мотор вграден во Octavia е вистинска уметност од сите аспекти на технологијата, кој се одликува со извонредни перформанси и мала потрошувачка на гориво. Со уште помала потрошувачка на гориво од претходно, динамичнo контролна шасија, нови „паметни“ технолошки решенија и бројни др...

 • Анкетата на ИРИ (Меѓународниот републикански институт) е направена во периодот 19-25 април годинава, со вклучување на 1.104 испитаници. Ова се наодите од анкетата што се директно или индиректно поврзани со перцепцијата за тековната состојба и за иднината на македонската економија: - 67% од испитани...

 • Директорот на американската Управа за федерални резерви Џенет Јелен најави дека Американската централна банка планира во следните месеци постепено да ја затегне својата фискална политика, подготвувајќи ги пазарите за кревање на каматите, веројатно уште од јуни, пренесуваат француските медиуми....

 • Кина планира во следниот период да инвестира 4,7 трилиони јуани (околу 725 милијарди долари) во големи проекти за изградба на инфраструктура. Според претставникот на Државниот комитет за развој и реформи Чан Цијан ова решение е поврзано со намерата на Владата до 2020 година над прагот на сиром...

 • СОДРЖИНА Зоран Јовановски НОВ РЕКТОР..............14 Бобан Милошески, Авалон продукција КОЛКУ ПОВЕЌЕ СЕ НУДИ ТУРБОФОЛК ТОЛКУ ПОВЕЌЕ ИМА РЕВОЛТ И ПУБЛИКА НА НАШИТЕ КОНЦЕРТИ...............16 Тања Јакоби, Белград НОВИОТ ТРЕНД – АМЕРИКАНСКОТО ЛОКАЛНО ЕКОНОМСКО ЗАЗДРАВУВАЊЕ.....

Back to Top