• Јован Пехчевски

  ИНФОРМАЦИСКО БАЗИРАНА ПАРАДИГМА Убер, Еир БНБ, Окулус ВР, Вотс ап, Гит хаб, Тесла моторс... (Uber, AirBnB, Oculus VR, WhatsApp, GitHub, Tesla Motors…) се само дел од растечката листа на стартапи кои успеаја да стекнат пазарна вредност од повеќе милијарди долари за само неколку години. Брзина...

 • Кинескиот банкарски систем, според големината на активата, го надмина оној на еврозоната со што стана најголем банкарски систем во светот. Според светските аналитичари тоа го покажува зголеменото влијание на земјата во светските финансиски текови, но и нејзиното огромно потпирање врз задолжувањет...

 • НБРМ

  Народната банка на Република Македонија ја известува јавноста дека ќе ja организира Шестата меѓународна истражувачка конференција насловена како: Централното банкарство во услови на продолжена глобална неизвесност: Најновите лекции додека се бара „новата нормала“. Новина оваа година е то...

 • ЕВН Македонија потпиша меморандум за соработка со Средното електротехничко училиште Михајло Пупин од Скопје со што се создадоа услови за формирање специјална паралелка за 25 ученици со стручна подготовка која ќе биде поддржана од ЕВН. Со проектот 20-20-20, ЕВН Македонија нуди уникатна шанса за млади...

 • Алкалоид АД Скопје оствари позитивни финансиски резултати во периодот јануари – декември 2016 година, покажуваат неревидираниот единечен и неревидираниот консолидиран биланс на успех. Според единечниот биланс на успех, во периодот јануари – декември продажбите достигнале 6 418 580 770 де...

 • Павле Гацов

  ЕДНА СИСТЕМСКА МЕРКА ОД ОБЛАСТА НА ФИНАНСИИТЕ КОЈА МОЖЕ ДА ГО ПОДОБРИ ВКУПНИОТ ОПШТЕСТВЕНО-ЕКОНОМСКИ АМБИЕНТ И ДА ЈА ОГРАНИЧИ КОРУПЦИЈАТА Македонија мора да се збогува со физичките / материјалните пари Историјата на монетарните финансии познава разни модели на пари што биле користени во различни о...

 • СОДРЖИНА Зоран Јовановски ЛЕТ ВО МЕСТО..............14 Лиза Поповска ЛУЃЕТО СЕ ТИЕ ШТО ГИ ПРАВАТ НЕШТАТА РАЗЛИЧНИ...............16 Саша Грујевски ЗА СТРАНСКИТЕ ДИРЕКТНИ ИНВЕСТИЦИИ ВО МАКЕДОНИЈА - МАЛКУ ПОДЛАБОКО..................27 Бранимир Јовановиќ ПОТРЕБНО Е ДА СЕ Р...

 • Вкупните приходи на ВВ Тиквеш во 2016 година забележаа раст од 112,8 милиони денари, што е зголемување за 9 % во однос на претходната година. Ваквиот раст се должи на зголемените приходи од продажбата на вино на домашниот пазар за 12 %, како и од растот на приходите од извоз за 6 %. Растот на приход...

 • Тереза Серафимова

  Егото движи. Нужно е и е неопходно за старт, за водство и за развој на организациите.Но, колку его е доволно? Која е дозата од која понатаму се влегува во негативната спирала на себе и на организациската разорност? Што се случува доколку е комбинирано со останати ризици во однесувањето? Бизнис од с...

 • Синиша Наумоски

  Секогаш, како човек, имам карактеристика да верувам во тоа што го пишувам. Имено, без разлика колку текстот подолу е напишан оптимистично, убеден сум дека во скоро време ќе се аплицира во пракса. Најнапред, според мене, Македонија ќе биде држава со силна „претприемачка Влада“ и најмногу ...

Back to Top