• Според објавата на Берзата во Загреб, Кроација осигурување во целост го презеде уделот во БНП Перибас Кардиф осигурување (BNP Paribas Cardif). Вредноста на преземањето сѐ уште не е позната, а договорот за купопродажба ќе стапи на сила откако ќе биде одобрен од страна на Агенцијата за надзор на финан...

 • Првиот голем кинески патнички авион успешно го изведе првиот пробен лет, што е симболична пресвртница за остварување на долгорочната цел на Кина, да влезе на пазарот на производители на кој доминираат компаниите од Западот. Кина очекува дека Ц919 ќе биде конкурент на ербас А320 и на боинг 737. По 80...

 • За да избегне банкрот, најголемата авиокомпанија во Италија, Алиталија, отиде во стечај и тоа вторпат во последниве десет години. Од Управата на Алиталија соопштија дека барањето за стечај доаѓа откако вработените го отфрлиле планот за реконструирање кој би овозможил нови инвестиции. Италијанските в...

 • Повеќе од 80 претставници од јавниот и приватниот сектор од Македонија и Шведска ќе учествуваат на бизнис форумот што започнува денеска во Стокхолмво организација на Македонија 2025 и Aмбасадата на Р. Македонија во Шведска. Главната тема за дискусија на форумот е производство на енергија од обновли...

 • Вип оператор

  Вип и ова лето воведува нова атрактивна понуда за корисниците на мобилната Припејд телефонија со која четувањето со пријателите станува незаборавно и неограничено преку бесплатни Вибер пораки и специјално креирани Вибер стикери. Промоцијата Бесплатни Вибер пораки и стикери е достапна за сите нови ...

 • Нов сопственик на Солунското пристаниште ќе биде конзорциум од германска, од грчка и од француска компанија, предводен од рускиот бизнисмен со грчко потекло Иван Савидис. Грчкиот фонд за приватизација ја избра понудата на конзорциумот составен од германската Дојче инвест еквити партнерс, Белтера инв...

 • Врвните автентични вина на Винарската визба Тиквеш освоија вкупно 25 медали и признанија на трите престижни светски вински натпревари што се одржуваат оваа пролет во Лондон и во Брисел со што Тиквеш го потврди статусот - најнаградувана винарница од Југоисточна Европа. На овие натпревари Тиквеш освои...

 • СОДРЖИНА Зоран Јовановски НИЗ КОЈА ВРАТА ЌЕ ПОМИНЕ НОВИОТ ПРЕМИЕР?..............14 Љубе Трпески УСПЕХОТ НА НАРОДНА БАНКА НЕ ПАДНА ОД НЕБО И ПРЕКУ НОЌ...............16 Владимир Филиповски ВРЕДНУВАЊЕТО НА МАКЕДОНСКИТЕ АКЦИИ..................22 Марјан Петрески ЕКОНОМСКИТЕ...

 • На 42-то собрание на акционери на Заваровалница Триглав, акционерите го поддржаа предлогот на управата и Надзорниот одбор, за дивиденда да се намени дел од акумулираната добивка, во висина од 56,8 милиони евра, односно 2,50 евра бруто по акција. Собранието на акционери беше запознато со годишниот и...

 • Народната банка на Република Македонија неколку пати досега ѝ укажа на јавноста да биде внимателна во однос на понудите кои доаѓаат преку електронските медиуми за купување и тргување со дигиталните (крипто)валути. Директен повод за денешното соопштение на Народната банка е објавата за бесплатен онла...

Back to Top