• 2,1 милијарда долари вреди договорот со кој кинеската Државна инвестициска група Ситик (Citic) и Американскиот приватен инвестициски фонд Карлајл груп (Carlyle Group) ќе преземат 80 % од бизнисот на американскиот синџир ресторани за брза храна Мекдоналдс (McDonald’s) во Кина и во Хонгконг. Ме...

 • Велс Фарго (Wells Fargo) која е една од најголемите американски банки соопшти дека планира да затвори повеќе од 400 банкарски филијали до крајот на 2018 година. Банката веќе затвори 84 локации во 2016 година. Како најважна причина за зачестеното затворање на банкарските филијали и канцеларии е посоч...

 • Италијанската Луксотика (Luxottica), производител на луксузните брендови очила реј бан (Ray Ban) и оукли (Oakley), и францускиот произведувач на оптички леќи Есилор (Essilor) објавија дека договориле спојување на двете компании. Со тоа на пазарот на очила се создава светски гигант чија проценета паз...

 • Политиката на Хеленик Петролеум е да осигура непрекинато снабдување со гориво во секоја земја каде компанијата работи. Исто така и во Република Македонија, преку компанијата ОКТА, го разгледуваме секое релевантно прашање со голема одговорност и чувствителност. Од самото основање на ОКТА, компани...

 • Претседателот на Стопанската комора на Србија Марко Чадеж и претседателот на Стопанската комора на Македонија Бранко Азески на средба во Скопје се согласија дека економската соработка меѓу двете земји треба и мора да оди пред политиката и во таа смисла апелираа до владите на двете земји да направат ...

 • Инфраструктурни објекти во прекуграничната зона, заштита на заедничкото природно и културно наследство, поволни здравствени и едукативни услуги, подобри услови за бизнис, се дел од активностите од Програмата за прекугранична соработка меѓу Македонија и Грција, кои беа посочени при презентацијата на ...

 • Јавното претпријатие за државни патишта потпиша договор за реконструкција на патот Скопје - Македонски Брод, кој проаѓа низ Резерватот Јасен, со фирмата Ескаватори-МК. Со договорот вреден 101 милион денари треба да се обнови делницата од мостот кај селото Близанско до месноста Калуѓерец, во должина ...

 • Според извештајот од Регистарот на цени на Агенцијата за катастар на недвижности, во третиот квартал од 2016 година постои намалување на непродадените станови за 35 и раст на становите кои се во градба од 363 станови, кои треба да бидат довршени и понудени на пазарот на недвижности во споредба со вт...

 • Лидија Георгиева

  Овој профил кај нас е малку познат, иако е корисен за компаниите кои посветуваат внимание на својот имиџ и сакаат да имаат константно добри резултати во продажбата. Кај нас постојат неколку агенции, но покрај тоа разговарав и со сопственици на бутици на странски брендови во Скопје, кои знаат дека во...

 • Најголемиот финансиер на проектот, Европската банка за обнова и развој (ЕБОР), ја откажа финансиската поддршка на Хидроелектраната Бошков мост, која беше планирано да се гради во Националниот парк Маврово. Договорот за заем меѓу ЕБОР и ЕЛЕМ, вреден 65 милиони евра, беше потпишан при крајот на 2011 г...

Back to Top