• Штефан Петер

  Што мислите дека треба да остане непроменето од економските политики на претходната Влада?Кои се клучните економски потези што треба да ги направи новата Влада? Во изминатиов период македонската економија се соочи со серија политички и економски турбуленции. Затоа, ако го ставиме настрана позитивни...

 • Светозар Јаневски

  Што мислите дека треба да остане непроменето од економските политики на претходната Влада?Кои се клучните економски потези што треба да ги направи новата Влада? Она што остана од првите 100 дена да се искористи за одлуки кои даваат брзи и видливи ефекти, особено во делот на владеење на правото, ...

 • Новите податоци покажуваат дека американската економија, во првиот квартал од годинава, растела побрзо отколку што беа првичните проценки најмногу поради порастот на личната потрошувачката и на извозот. Од Одделот за трговија велат дека во јануари, февруари и март американската економија пораснала з...

 • Самуел Жбогар

  Што мислите дека треба да остане непроменето од економските политики на претходната Влада?Кои се клучните економски потези што треба да ги направи новата Влада? Наместо да ги оценувам претходните економски политики ќе се осврнам на претстојните предизвици. Економскиот раст треба повторно да биде пр...

 • Светска банка има оптимистичка прогноза за глобалната конјунктура. Благодарение на порастот во индустријата и трговијата, за годинава се проценува пораст од 2,7 проценти. Причина за оптимизам даваат и зголемената доверба на пазарите и опоравувањето во делот на цените на суровините, се вели од Светск...

 • Неби Хоџа

  Што мислите дека треба да остане непроменето од економските политики на претходната Влада?Кои се клучните економски потези што треба да ги направи новата Влада? Сметаме дека промената од рамен данок на прогресивен данок не е најдобра вест која би сакале да ја слушнатстопанствениците. Сметаме дека з...

 • Бранко Азески

  1. Што мислите дека треба да остане непроменето од економските политики на претходната Влада?2. Кои се клучните економски потези што треба да ги направи новата Влада? Потребни се: зголемување на економскиот раст; спроведување на економските реформи за подобрување на бизнис-климата и зајакнување на ...

 • Марјан Петрески

  Се наоѓаме во предвечерјето на почетокот со работа на новата влада. Вообичаено дебатата за економските предизвици со кои таа ќе се соочи пополека се појавува и ќе се интензивира кога владата ќе ја достави својата програма во Собранието. Еве неколку размислувања за тие економски предизвици.На сосе...

 • СОДРЖИНА Зоран Јовановски ТРИ ПРИМЕРИ КОГА ПАЗАРОТ ВО МАКЕДОНИЈА ПОТФРЛИ..............12 Павле Гацов РИГИДНОТО БУЏЕТСКО ШТЕДЕЊЕ НЕ Е РАЗУМНА ОПЦИЈА...............14 Игор Давков ПРЕДИЗВИЦИ...............30 Марјан Петрески БОГАТИ И СИРОМАШНИ - ВТОР ДЕЛ...............3...

 • Љубе Трпески

  Професорот Љубе Трпески е важна фигура во монетарната историја на Република Македонија. Беше дел од процесот на воведување на денарот и гувернер на Народна банка на Република Македонија во еден мандат. Повод за ова интервју беше јубилејот 25 години монетарно осамостојување на нашата земја. Отворен и...

Back to Top