• Горан Петревски

  Да се зборува за материјалната и финансиската положба во која се наоѓа уметноста во Македонија е исто како да се раскажува приказна без крај. Секоја година постојано се повторуваат тажаленките за лошата финансиска состојба, за потребата од издвојување поголеми буџетски средства итн. Интересно, уметн...

 • Лидија Георгиева

  „Ако едуцираш еден маж – си едуцирал личност, но aкo едуцираш жена – си едуцирал семејство и нација.“ Позната африканска изрека Под високо покровителство на претседателот на Романија, во организација на Министерството за надворешни работи на Романија и на ОИФ (Интернационалн...

 • Мирослав Саздовски

  Замката на Тукидид: Кога новата растечка светска сила почнува да влева страв кај постојниот, веќе етаблиран, светски хегемон тоа неминовно води кон војна. Грахам Алисон Без разлика дали како симбол на падот на хегемонијата на западната цивилизација ќе го земете БРЕГЗИТ или изборот на Доналд Трамп,...

 • Емануел Рембер

  Најдрага моја Матилда, Ти благодарам за новостите. Но, ми се видоа куси. Раскажи ми за Лондон! Разговарај повеќе со татко ти. Утринава лесна самотија ме поттикна да ти кажам што има ново кај мене. Ме прашуваш како сум? ЛАКИ ДЕДИ (LUCKY DADDY)Па еве сум! Добро ми е. Непроменет во изгледот. Ни...

 • За своите досегашни залагања и исклучителниот придонес за соработката и пријателството меѓу двете земји, почесниот конзул на Република Финска во Република Македонија, Светозар Јаневски, доби високо одликување од финската држава: Орден „Витез од прва класа на редот на финскиот лав“. Одли...

 • Ивана Тасев

  Пречекот на Новата година е преценет и префорсиран. Вештачки издизајнирана еуфорија. И сето тоа за трошка ефемерна страст, ефемерно чувство на исполнетост, трошење за ефемерни материјални вредности, ефемерна халуцинација дека тоа е она што нѐ прави среќни. Бруталната вистина е дека повеќето луѓе со ...

 • Уживајќи во звуците на популарни новогодишни композиции, посетителите на Веро центар во сабота (30.12.2017) ќе бидат дел од новогодишна музичка магија што специјално за нив ја креира компанијата Веропулос. Музичкиот перформанс ќе почне во 12 часот во холот на Веро Центар и ќе трае околу два часа. ...

 • Традицијата на најдобрата предновогодишна прослава на сите банки и финансиски институции во Македонија продолжува. Оваа година забавата ќе биде со уникатните латино/хаус звуци на ConTruDJ - бендот кој е најпријатното откритие на македонската музичка сцена, момците кои латино и хаус композициите фант...

 • Мирослав Саздовски

  „Да обезбедиме решителна победа во изградбата на умерено прогресивно општество во сите аспекти и стремеж за големиот успех на социјализмот со кинески карактеристики во новата ера.“Ши Џинпинг, 17 октомври 2017 година , Пекинг Големата народна сала во Пекинг, веројатно една од најголем...

 • Јован Пехчевски

  Напредните способности на денешните нови технологии ќе поттикнат нова ера на соработка и меѓусебна зависност меѓу човекот и машината. Иднината во која луѓето остваруваат партнерства со машините за надградба на нивните заемни вештини ќе овоможи подобрување на условите на секојдневното живеење. Од клу...

Back to Top