• Петар Трпески

  Вие сте, што се вели, „на терен“, го имате непосредниот контакт со бизнис-секторот кога тој бара банкарски кредити. Тоа Ви овозможува директно да го почувствувате пулсот на пазарот на корпоративни кредити во Република Македонија. Како би го опишале овој пазар? Кои беа неговите главни ...

 • Андреас Елснер

  Со Адреас Елснер, главниот извршен директор на Македонски Телеком, разговаравме за дигитализацијата и за предизвиците што таа ги носи, за паметните решенија, за мрежите како крвни садови на новото време, за новите бизнис-модели и за новите трендови во телекомуникациите Живееме во многу, многу во...

 • Дуке Бојаџиев

  На 11 и 12 мај нашиот ценет музичар и композитор, кој живее и работи во Њујорк, Дуке Бојаџиев ќе одржи два концертни настапи во Македонската филхармонија. Во рамките на целовечерниот концерт со наслов „СОН ВЕРБА ЉУБОВ“, Бојаџиев ќе настапи во придружба на познати музичари и вокалисти со ...

 • Киро Чадиковски

  Во моментот кога се воведоа платежните картички во Репубика Македонија, тие предизвикаа своевидна „револуција“ во економијата, како во банкарскиот сектор, така и во трговијата и кај личната потрошувачка. Каква е Вашата генерална оценка за случувањата кај платежните картички во периодот о...

 • Синиша Евтимов

  Театарски режисер кој во поновата историја на македонскиот театар е можеби единствен кој умее да направи апсолутен хит од претстава. Сите негови режиски постановки се однапред распродадени. Публиката ги препознава како искрени, приземни и позитивни. Според него претстава со тројца сладокусци во парт...

 • Катерина Бошевска

  Во Македонија постои перцепција дека не е проблемот нешто да продадеш, туку да го наплатиш побарувањето. Кои се корените на ваквата лоша перцепција и кои се причините за недисциплина во плаќањето на сопствените обврски? К. Бошевска: Неплаќањето на обврските не е проблем само во Македонија, тоа е ед...

 • Марвин Рамке

  Господине Рамке, Вие сте одговорно лице од Одборот на ЕОЅ за бизнисот на компанијата во Источна Европа. Каква е стратегијата за раст што ја реализирате во Источна Европа? Во моментов сме присутни во 15 земји од Источна Европа и според тоа сме добро позиционирани на пазарот. Во повеќето земји од Ист...

 • Дејвид Атебери

  Да започнеме со големата слика. Што претставува УСАИД во светот? Д. Атебери: УСАИД е основана од Конгресот на САД по наредба од претседателот Џон Ф. Кенеди во 1961 година, истата година кога е формиран и Мировниот корпус, а денес работи во преку 100 земји. Бидејќи УСАИД дејствува како катализатор ко...

 • Пјер Лињо

  Вие сте дел од Бизнис Франс. На почетокот на ова интервју, што точно е Бизнис Франс? Кога е воспоставена и кои се нејзината мисија и цел? П. Лињо: Бизнис Франс е француска владина агенција која е формирана не многу одамна, пред околу три години, на 1 јануари 2015 г. Таа настана со спојување на две ...

 • Владимир Мартиновски

  Владимир Мартиновски е поет, раскажувач, есеист, книжевен критичар и преведувач. Редовен професор е на Kатедрата за општа и компаративна книжевност на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ при УКИМ. Автор е на повеќе поетски книги и добитник на неколку книжевни награди. Неговата поезија е...

Back to Top