• Дејан Јанчевски

  Кога економистите би можеле да се најдат во ситуација да експериментираат, како што тоа го прават хемичарите во нивните лаборатории, само бујната фантазија може да ни открие какви појави и продукти би се создале. Иако и носителите на економските политики понекогаш знаат да го вклучат барабанот во ко...

 • Марјан Бојаџиев

  Се однесуваме како од дрвјата да не ја гледаме шумата. А шумата е многу едноставна и се состои од две реченици. Едната е: Македонија исчезнува! Другата, пак, е: Борбата за спас од исчезнување ќе биде тешка, но не и невозможнаЗа да излезе од маѓепсаниот круг потребни се политики со кои Македонија ќе ...

 • Кирко Бошкоски

  Светско фудбалско првенство – РУСИЈА 2018 Од 14 јуни до 15 јули оваа година Русија ќе биде домаќин на 21. светско фудбалско првенство. Ова ќе биде прво Светско првенство што ќе се одржи во Европа по турнирот во Германија во 2006 година и прво Светско првенство воопшто одржано во Источна Ев...

 • Памела Велјаноска

  Интеракцијата и секојдненото воспоставување на одредени релации меѓу индивидуите (пријателски, деловни, семејни и сл.) ја претставуваат суштината на човештвото. Државата и нејзината форма на уредување (односно системот) е најдобар пример за тоа. Тоа уредување ни покажува како меѓучовечките интеракци...

 • Најголемиот светски онлајн платежен провајдер Пејпал (PayPall) постигна договор вреден 2,2 милијарди долари со кој станува целосен сопственик на шведската компанија Зетл (iZettle). Со реализација на овој договор Пејпал се стекнува со растечкиот пазар за плаќања преку т.н. дигитални терминали што, па...

 • Еуролинк осигурување во рамките на платформата за корпоративно општествена одговорност, „Еуролинк – Вашата врска со вистинските вредности”, за првпат оваа година организираше Тениска школа за деца на возраст од 6 до 12 години. Тениската школа започна на 30 март и во текот на еден м...

 • На еден од најзначајните специјализирани вински натпревари во Европа, црвеното вино „Барово 2015“ освои највисока награда. Според истакнатиот вински критичар, автор и член на жирито на престижниот меѓународен вински натпревар Декантер (Decanter) - Дарел Џозеф, платинестиот медал зацрвено...

 • Делегацијата на германското стопанство и Македонско-Германското стопанско здружение спроведоа анкета за предлог-закон за оданочување на личен доход за разликата од нето приходот која е повисока од 900.00 евра од 10% на 18%. На анкетата одговорија 70 компании. На прашањето дали сметате дека има потр...

 • Македонски Телеком има водечка позиција на пазарот во фиксни говорни услуги во првите три месеци од 2018 година. Нето-добивката е зголемена за 16 отсто во споредба со истиот период од претходната година и изнесува 382 милиони денари. Приходите од продажба изнесуваат 2 503 милиони денари, што претста...

 • Зошто да се одлучите за едно, кога може да ги добиете и двете - пари за трошење и ЗАШТЕДА. Изборот меѓу разновидните понуди за штедење секогаш треба да се направи внимателно за да се добие максималното од она што се нуди на македонскиот пазар. А, когаод штедењето очекуваме да обезбеди посигурна ид...

Back to Top