• Нема да цитирам неколку податоци и анализи што се достапни на јавноста. Наместо тоа, ќе дадам личен став и оптимистички поглед на 2017 година. Со предвидениот крај на политичката криза на почетокот од 2017 година очекувам да се врати и довербата во домашната економија. Ова ќе ги забрза инвестициите ...

  • На 17 февруари 2017 година, Стопанската комора на Македонија како најстара и најбројна комора во Република Македонија ќе прослави 95 години од коморското организирање во нашава држава. Овој јубилеј го покажува континуитетот и потребата од вмрежување и интегрирање во големото семејство на сите компан...

  • Светската економија во 2017 година очекувам повторно да биде во сенка на геополитичките збиднувања. Се надевам и апелирам, по политичките турбуленции во изминативе 2 години во Република Македонија, најпосле економијата да дојде на дневен ред. Како компанија која пласира свои производи на околу 30 зе...

  • По зголемувањето на основната каматна стапка за 0,75 процентни поени во вториот квартал и преземените дополнителни монетарни мерки, во втората половина од годинава дојде до стабилизирање на очекувањата на економските субјекти. Тоа е видливо преку отсуството на притисоци од побарувачката на девизниот...

  • Благодарение на врвниот безбедносен пакет новиот Tiguan беше прогласен за победник со сегментот компактен теренец Европската програма за оценка на безбедноста кај новите автомобили Euro NCAP ги објави најдобрите модели за 2016 година. Престижната титула ја освои новиот Volkswagen Tiguan, модел кој...

  • Иновациската платформа “EFM Horizon” на германскиот автомобилски гигант Audi која вклучува употреба на напредни дигитални технологии во кино-салите ќе биде дел од интернационалниот Берлински филмски фестивал 2017 што ќе се одржи во февруари. Со тоа автомобилската компанија Аudi AG ќе ост...

  • По повеќето откриени афери и скандали за даночно затајување, вклучувајќи ги и последните од Панама пајперс, Европскиот парламент го поддржа предлогот на Комисијата и даде зелено светло, со 590 гласови „за“, 32 гласа „против“ и 64 „воздржани“, за даночните вл...

  • Во последниот извештај на Европската комисија за напредокот на Албанија се проценува дека приходите од нелегалната трговија и производство на дрога во земјата достигнуваат ниво од 2,6 % од албанскиот бруто домашен производ (БДП). Според извештајот на ЕК, парите заработени од шверцот со наркоти...

  • Шведска е во завршни фази од процесот да ги укине даноците за производство на соларна енергија во 2017 година. Тоа претставува дел од стратегијата со која државата планира целосно да премине на потрошувачка на енергија од обновливи извори до 2040 година. Соларните капацитети преку фотоволтаици...

Back to Top