• Дау кемикал (Dow Chemical) и Дупонт (DuPont), две години откако објавија намери за спојување, конечно успеаја да го финализираат процесот од кој произлезе најголемата хемиска компанија во светот Даудупонт (DowDuPont). Според моменталните цени на акциите, новата компанија има пазарна вредност од 150 ...

 • Ес енд Пи глобал рејтингс (S&P Global Ratings) ја потврди оценката A за долгорочен кредитен рејтинг и рејтинг за финансиска стабилност за Групацијата Триглав, а со тоа и на нејзиното матично друштво Заваровалница Триглав ад и нејзината ќерка фирма Позаваровалница Триглав РЕ ад. Дополнително аген...

 • Стандард и Пурс (Standard & Poors) го потврди кредитниот рејтинг на Македонија ББ- и му додели стабилен изглед. Според агенцијата оценката се темели на балансирани ризици меѓу траекторијата на јавниот долг и политичката неизвесност, од една страна и поволните економски перспективи на земјава, од...

 • На годинешниот Чајна вајн енд спиритс 2017 (China Wine & Spirits 2017), врвното тероар бело вино Бела вода 2016 е наградено со двоен златен медал, а црвеното Бела вода 2015 со златен медал. Овие високи награди за вината на Тиквеш се освоени во конкуренција од над пет илјади светски вински брендо...

 • Пивара Скопје заедно со останатите членки на Кока-Кола ХБЦ (Coca-Cola HBC) групацијата и оваа година го освоија првото место во светската индустрија за пијалаци според остварените резултати во одржливиот развој и заштитата на животната средина. Во годинешното глобално рангирање кое го спроведува ...

 • СОДРЖИНА Зоран Јовановски ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ, ЗА ШТО ВСУШНОСТ (ТРЕБА ДА) РАЗГОВАРАМЕ?..............12 Виолета Булц ОДНЕСУВАЈТЕ СЕ КАКО ЧЛЕНКА НА ЕУ УШТЕ ПРЕД ОФИЦИЈАЛНО ДА СТАНЕТЕ ТОА..............14 Мирче Јовановски КАКО ОПТИМИЗМОТ ДА СЕ ПРЕТОЧИ ВО ЕКОНОМСКИ РАСТ.................

 • На 1 и 2 ноември Скопје е повторно домаќин на Самит Македонија 2025. Самитот претставува динамична платформа за споделување на знаења од областа на бизнисот, на економијата, на технологијата, на лидерството и на иновациите. На настанот ќе присуствуваат над 50 врвни говорници и публика составена од н...

 • Мирче Јовановски

  Бизнисмените, фриленсерите, политичарите – сите тие сакаат соработката со Пејпал да премине на повисоко ниво, но како и во секој деловен однос тоа зависи, пред сѐ, од интересите, а не од емоциите. Ќе стане ли пејпал еден од најпопуларните онлајн сервиси за пренос на пари целосно функционал...

 • ЖИВКО МУКАЕТОВ

  На 16 и 17 октомври оваа година во Скопје ќе се одржи врвен меѓународен настан, Собирот на регионалната иницијатива Самит 100. Кажете ни нешто повеќе за оваа иницијатива, за нејзината цел и досегашна историја. Ж. Мукаетов: Самитот на 100 бизнис-лидери на Југоисточна Европа е уникатна бизнис-иниција...

 • Градот Крушевац, на југозападот од Србија, со своите 127 649 жители е прогласен за најуспешен европски град во втората половина од 2016 година по бројот на креирани работни места од гринфилд инвестиции. Овој податок што го објави ФДИ интелиџенс (FDI Intelligence), аналитичкото крило на Фајненшл тајм...

Back to Top