• Никола Главинче

  За успешно функционирање на трговските друштва, меѓу другото, потребна е квалитетна правна поддршка и хармонизирани меѓучовечки односи во процесот на работа. Колку е поголем бројот на вработени во компанијата, толку поголема е потребата од унифицирање на стандардите кои имаат цел да го регулираат ил...

 • Министрите за енергетика, економија и развој на Израел, на Италија и на Грција потпишаа договор за намери со кој се предвидува изградба на гасовод за снабдување на Европа со гас од новооткриените извори на гас во источниот Медитеран. Предвидениот проект треба да го претставува најголемиот и најдлабо...

 • Во петокот, на 21 април, за првпат по Индустриската револуција, или точно од 1882 година, на територијата на Обединетото Кралство не е употребен јаглен за генерирање електрична енергија еден цел работен ден. Компанијата за пренос на енергија „Национал грид“ соопшти дека Владата планира д...

 • Нови 40 млади професионалци од Македонија ќе земат учество во најновата обука за претприемачи и менаџери, која е дел од активностите во рамки на јубилјното десетто издание на ЛИДЕР Проектот на Македонија2025, што се спроведува во соработка со Бизнис школата„Ричард Ајви“. Обуката се состо...

 • СОДРЖИНА Зоран Јовановски БЕСПЛАТНИОТ РУЧЕК И НЕФОРМАЛНИОТ ДОГОВОР..............14 Марта Наумовска-Грнарова НАШИТЕ РАДИЈАТОРИ ЌЕ ВИ ГИ СТОПЛАТ СРЦАТА...............16 Горан Петревски БОГАТИ И СИРОМАШНИ: НЕ Е СÈ ВО БДП..................24 Бранимир Јовановиќ ДЕТЕР...

 • Народната банка на Хрватска на почетокот на годинава нарачала обемна студија која треба да претставува подлога за отворање широка јавна расправа за воведување на еврото како официјална валута на Хрватска. „Студијата во моментов е во фаза на изработка. Идејата е да се претстават трошоците и при...

 • Вип оператор

  Денеска во просториите на Вип беше потпишан Колективниот договор помеѓу оне.Вип ДОО Скопје и Синдикалната организација на оне.Вип ДОО Скопје (СООВ). Колективниот договор го потпишаа членовите на раководниот тим на Вип со претседателот наСиндикалната организација на оне.Вип. Со потпишувањето на коле...

 • Горан Петревски

  Во рамките на традиционалниот пристап кон јавните финансии, владата вообичаено се дефинира како „добронамерен, просветлен владетел“, т. е. при извршувањето на своите функции таа секогаш поаѓа од потребите на граѓаните. Тоа, пак, подразбира дека јавната политика секогаш е оптимална зашто ...

 • Меѓународната Рејтинг агенција Фич (Fitch) го потврди суверениот кредитен рејтинг на Русија на ниво БББ- со „стабилен“ изглед. Според агенцијата, Русија имала соодветен одговор на драстичниот пад на цените на нафтата. Еластичниот менувачки курс, цврстото почитување на таргетираната инфла...

 • Татјана Лопарски

  Новинарите најчесто предизвикуваат непријатно чувство кај бизнисмените. Објаснувањето за ова е многу едноставно, секој од нас се плаши од јавен настап и секој од нас има трема. Тука нема ништо страшно. Но, токму ова чувство нè враќа од намерата да комуницираме со новинарите кои, патем, работа...

Back to Top