• Алкалоид АД Скопје оствари позитивни финансиски резултати во периодот јануари – декември 2016 година, покажуваат неревидираниот единечен и неревидираниот консолидиран биланс на успех. Според единечниот биланс на успех, во периодот јануари – декември продажбите достигнале 6 418 580 770 де...

 • Павле Гацов

  ЕДНА СИСТЕМСКА МЕРКА ОД ОБЛАСТА НА ФИНАНСИИТЕ КОЈА МОЖЕ ДА ГО ПОДОБРИ ВКУПНИОТ ОПШТЕСТВЕНО-ЕКОНОМСКИ АМБИЕНТ И ДА ЈА ОГРАНИЧИ КОРУПЦИЈАТА Македонија мора да се збогува со физичките / материјалните пари Историјата на монетарните финансии познава разни модели на пари што биле користени во различни о...

 • СОДРЖИНА Зоран Јовановски ЛЕТ ВО МЕСТО..............14 Лиза Поповска ЛУЃЕТО СЕ ТИЕ ШТО ГИ ПРАВАТ НЕШТАТА РАЗЛИЧНИ...............16 Саша Грујевски ЗА СТРАНСКИТЕ ДИРЕКТНИ ИНВЕСТИЦИИ ВО МАКЕДОНИЈА - МАЛКУ ПОДЛАБОКО..................27 Бранимир Јовановиќ ПОТРЕБНО Е ДА СЕ Р...

 • Вкупните приходи на ВВ Тиквеш во 2016 година забележаа раст од 112,8 милиони денари, што е зголемување за 9 % во однос на претходната година. Ваквиот раст се должи на зголемените приходи од продажбата на вино на домашниот пазар за 12 %, како и од растот на приходите од извоз за 6 %. Растот на приход...

 • Тереза Серафимова

  Егото движи. Нужно е и е неопходно за старт, за водство и за развој на организациите.Но, колку его е доволно? Која е дозата од која понатаму се влегува во негативната спирала на себе и на организациската разорност? Што се случува доколку е комбинирано со останати ризици во однесувањето? Бизнис од с...

 • Синиша Наумоски

  Секогаш, како човек, имам карактеристика да верувам во тоа што го пишувам. Имено, без разлика колку текстот подолу е напишан оптимистично, убеден сум дека во скоро време ќе се аплицира во пракса. Најнапред, според мене, Македонија ќе биде држава со силна „претприемачка Влада“ и најмногу ...

 • Татјана Лопарски

  Во ера на социјални медиуми, на брзо движење на информацијата, забораваме дека најголеми гласноговорници на нашата компанија се нашите вработени. Независно од тоа какви кампањи спроведуваме, колку и да донираме и да спонзорираме, да се појавуваме по медиуми, ако вработените зборуваат лошо за компани...

 • На овој начин се проширува понудата на квалитетни пива на домашниот пазар, љубителите на пивото одново добиваат можност да уживаат во познатиот регионален пивски бренд, а Пивара Скопје ја потврдува својата лидерска позиција и посветеноста кон долгорочен развој Пивото со најдолга традиција и препоз...

 • Педесет милиони евра за финансирање енергетски проекти ќе добијат земјите од Западен Балкан од Европската Унија преку Програмата за регионална енергетска ефикасност и Фондот за зелен раст. Договорите за финансиите ги потпишаа претставници од Европската банка за обнова и развој (ЕБРД), Европската инв...

 • Дарко Булдиоски

  Вклучувањето на социјалните медиуми во секоја комуникација на компанијата веќе не е прашање на избор, затоа е неопходно стратешки да се пристапи и да се извади максимум од секоја ситуација Кога нешто оди наопаку со некоја компанија или кога претрпува голема криза или негативен удар од некој бренд е...

Back to Top