• Хелена Цветкоска

  EиБ: Денес ќе поразговараме со Хелена Цветкоска која е раководител на секторот за животно осигурување во Осигурителното брокерско друштво СН Осигурителен Брокер АД Битола. Новината за која ќе зборуваме денес не е директно поврзано со животното осигурување што беше уште поинтересен момент за нас. Х: ...

 • Бранко Азески

  Работиме и се бориме капиталот постојано да циркулира Кога прејдовте од хотелот „Александар Палас“ во Стопанската комора на Македонија ветивте дека ќе се обидете и со Комората да направите ист успех како со хотелот. Б. Азески: Ниеден успех не паѓа од небо. Треба да си ја сработиш работ...

 • Кристијан Даниловски

  На почетокот од ова интервју морам да истакнам дека успехот на ФX3X нѐ прави горди во Македонија. ФX3X e компанија за продукција на анимација и на визуелни ефекти. Јас секогаш го посочувам вашиот пример кога треба да им објаснам на странците дека нашата земја не мора да биде оаза на евтина работна с...

 • Александар Поповски

  Неговите режисерски театарски подвизи во Словенија, во Хрватска, во Турција, во Србија, во Германија отвораат теми за дискусија и долго се прераскажуваат и се паметат. Неговата естетика, поетиката, имагинацијата и принципот на работа, во кои се вљубуваат и публиката и актерите, ги „тера“...

 • Симон Наумоски

  Господине Наумоски, Вие сте една од легендите на македонската економија. Компанијата Витаминка е основана во 1956 година, но нејзината вистинска трансформација и развој во она што таа го претставува денес започнува со Вашето доаѓање во компанијата во 1974 година. Како би го опишале Вие периодот отто...

 • Игор Иванов

  Во едно неодамнешно интервју Драган Бјелогрлиќ, познато лице на српската телевизиска и филмска сцена, многу ги пофали актерите од Македонија. Меѓу другото, рече дека по глава на жител Македонија можеби има и повеќе добри актери од другите земји. Ова е големо признание. Ценети ли се македонскиот теат...

 • Ајдован Адемоски

  Хилтон Даблтри (Hilton Doubletree) е најновиот светски хотелски бренд што започнува со работа во Република Македонија. Тоа е одлична вест. Вие сте на чело на овој проект. Како започна целата работа? А. Адемоски: Целата работа започна во 2010 година кога добив информација дека во Општина Аеродром...

 • Мартин Пановски

  Она што беше типично наше урбано опкружување во минатиот век, денес е привлечна тенденција и хајп тема на разговор во интелектуалните и арт кругови во светот. Ова лето во Њујорк, бруталистичката архитектура беше во фокусот, особено во МОМА (Музејот на современа уметност) каде што беше отворена излож...

 • Марија Томеска

  Во услови кога здравството во државниот сектор во земјава се соочува со сериозни предизвици, постојано расте интересот на семејствата и на компаниите за приватното здравствено осигурување. Ваквата ситуација отвора можности за целиот осигурителен сектор. Каква е Вашата оценка? М. Томеска: Секако ...

 • Ана Арсов

  Госпоѓо Арсов, во водечката глобална кредит рејтинг агенција Мудис Вие сте извршен директор на Услуга за инвеститорите (Moody’s Investor Service). Не е лесно да се стигне дотаму. Имате богато професионално искуство за работите во финансискиот сектор. На почетокот од ова интервју, кажете ни мал...

Back to Top